У Дніпропетровській, Тульчинській і Кримській єпархіях освячено нові храми УПЦ

29 травня 2021 року митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней звершив освячення верхнього храму на честь свт. Миколая Чудотворця у стародавньому поселенні Лоц-Кам’янка м. Дніпра, митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан освятив Покровський храм у с. Воробіївка Вінницької області та єпископ Бахчисарайський Каліник, вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії, звершив освячення храму св. кн. Олександра Невського в м. Старий Крим. Також 31 травня 2021 року архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій освятив каплицю на честь прп. Сергія Радонезького в Черкаській православній гімназії в с. Думанці неподалік Черкас. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

29 травня 2021 року, в день пам’яті прп. Феодора Освяченого, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней з архіпастирським візитом відвідав Свято-Миколаївський храм стародавнього поселення Лоц-Кам’янка м. Дніпра, де очолив Велике освячення верхнього храму на честь святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських.

20 жовтня 2018 року митрополит Іриней звершив Велике освячення нижнього храму на честь вмч. Дмитрія Солунського.

Після завершення чину Великого освячення храму керуючий Дніпропетровської єпархії виголосив проповідь, після чого звершив Божественну літургію в новоосвяченому храмі.

За богослужінням митрополиту Іринею співслужили: секретар єпархії протоієрей Миколай Ничипорук, благочинний Першого Правобережного міського благочиння протоієрей Володимир Аксютін, настоятель храму протоієрей Олександр Сірий і міське духовенство.

На малому вході за ревне служіння Святій Церкві і пастирське наставництво з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія митрополит Іриней нагородив настоятеля храму протоієрея Олександра Сірого правом носіння митри і клірика храму протоієрея Володимира Сірого правом носіння палиці.

На сугубій ектенії були піднесені особливі прохання про позбавлення від згубної пошесті, а архіпастир прочитав молитву.

Після богослужіння митрополит Іриней з благословення Предстоятеля вручив нагороди благодійникам: О.І. Перепелицю нагороджено орденом рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня; Н.А. Перепелицю  – орденом Почаївської ікони Божої Матері. Грамотами Предстоятеля УПЦ удостоєні: О.А. Легостаева, Т.Ю. Уйранова, С.В. Москалець. Також грамотами правлячого архієрея були удостоєні трудівники храму.

На завершення свого візиту митрополит Іриней дав усім архіпастирське благословення.

29 травня 2021 року митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан звершив освячення Покровського храму в с. Воробіївка Вінницької області.

Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Немирівського округу протоієрей Василій Гончарук, настоятель Покровського храму протоієрей Павло Петльований, інші клірики Тульчинської єпархії.

Митрополит Іонафан виголосив проповідь про спасіння як про обоження людської природи благодаттю Божою, згідно з вченням Священного Писання і Святих Отців Церкви.

Після закінчення Божественної літургії митрополит Іонафан освятив на церковному подвір’ї поклінний хрест і дзвіницю з дзвонами, а також вручив благодійникам і трудівникам за багаторічні труди з благоустрою храму архієрейські грамоти.

29 травня 2021 року з благословення митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, єпископ Бахчисарайський Каліник, вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії, звершив чин освячення храму святого благовірного князя Олександра Невського в м. Старий Крим.

Божественну літургію очолив владика Каліник у співслужінні благочинного протоієрея Георгія Барзула, настоятеля храму протоієрея Сергія Шевельова і духовенства благочиння.

На завершення богослужіння єпископ Каліник звернувся з проповіддю до всіх присутніх. Також владика подякував усім благодійникам і трудівникам, які доклали зусиль для зведення храму, та вручив їм почесні грамоти. Словами подяки за виконану працю до владики звернулися отець-благочинний та настоятель храму.

На місці зведеного храму до революції був собор Успіння Пресвятої Богородиці, який відвідувала велика імператриця Катерина II, потім храм був повністю зруйновано. Історія відродження храму почалася давно. Почав збирати відомості і організовувати роботи з будівництва нині спочилий настоятель протоієрей Володимир Карпець. Потім його справу продовжив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Сергій Шевельов. Було встановлено поклінний Хрест і промислом Божим один з гостей міста побажав встановити пам’ятник Святому благовірному князю Олександру Невському. Встановили його поруч з майбутнім храмом, і почалося будівництво. Храм Святого благовірного князя Олександра Невського видно навіть з гори Агармиш, в ньому регулярно відбуваються богослужіння, за якими збираються віряни. Тепер храм освячено, починається нова сторінка його історії.

31 травня 2021 року архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій освятив каплицю на честь прп. Сергія Радонезького в Першій Черкаській православній гімназії, що діє в селі Думанці неподалік Черкас.

Місяць тому владика Феодосій освятив котлован під забудову навчального корпусу гімназії.

Владика висловив щиру подяку всім, хто долучається до цієї святої справи, активно допомагає у розвитку навчально-матеріальної бази закладу, долучається до виховного процесу.

Архієпископ Феодосій вручив благословенні грамоти Черкаської єпархії найбільш активним благодійникам і трудівникам. Юні вихованці теж отримали з рук архіпастиря благословенні православні молитовники.

На урочистому освяченні каплиці були присутні депутат Черкаської обласної ради, директор ВАТ «Малобузіківський гранітний кар’єр» В. Ніжніков, голова Леськівської ОТГ М. Бас, місцеві керівники.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 296