Діти в храмі. Поради батькам — прот. Олександр Білокур (відео)

У вихованні дитини, особливо духовному, важливі чотири фактори: ніколи не можна говорити з дітьми в роздратованому стані, підвищувати голос, звинувачувати та дорікати. Батьки мають бути не тільки духовними наставниками, але й найближчими друзями.

Про духовне виховання дітей і правильну поведінку в храмі, а також про те, як навчити дитину  щирому покаянню і моральній відповідальності, розповідає у відеопроекті БФ «Фавор» протоієрей Олександр Білокур, який 33 роки у священному сані і 25 років є настоятелем столичного храму на честь свт. Феодосія Чернігівського  («Чорнобильський») та окормляє ліквідаторів і жертв Чорнобильської трагедії,  київську інтелігенцію і зокрема найменших парафіян. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Протоієрей Олександр Білокур наголосив, що коли ми говоримо про виховання дітей, то перш за все треба говорити про самих батьків.

За його словами, люди часто переживають, коли дитина щось робить не так у храмі під час богослужіння. Як порадив священик, у такому випадку батькам краще винести на деякий час дитину на вулицю, щоб вона заспокоїлася, якщо не розуміє або не чує батьківського слова.

«Буває, що батьки підвищують голос на дитину, – продовжив о. Олександр. – Я завжди пояснюю, що у вихованні дитини, особливо духовному, важливі чотири фактори: ніколи не можна говорити з дитиною у роздратованому стані, підвищувати голос, звинувачувати та дорікати їй. Тому що звинувачення і докір – це образа, а роздратування та підвищений голос – це батьківське безсилля. Виховання має бути таким, що “я засмутилася, мені було неприємно, що ти так зробив, тому подумаймо разом, чим я можу допомогти тобі, що можна зробити, щоб цього не повторилося”. Проблему треба вирішувати з дитиною разом, щоб вона зрозуміла, що зробила неправильно, та як із цим впоратися».

Також, на думку священика, якщо мале дитя не може довго стояти в храмі, зосередитися на молитві, то краще треба прийти пізніше на Божественну літургію, коли, наприклад, вже читається «Символ віри» або співається «Херувимська».

«Дуже важливо: яку б шкоду дитина не зробила, не можна її ображати. Бо в дитини церква може потім асоціюватися саме з тим, що батьки її там сварять, дратуються через його непосидючість тощо, і підсвідомо, не дай Боже, образ храму може викликати негативні емоції. Це дуже небезпечно», – застеріг клірик УПЦ.

Священнослужитель підкреслив, що батькам треба бути стриманими в процесі виховання з дітьми та ні в якому разі не влаштовувати “розбір польоту” в храмі. Крім того, варто пам’ятати, що маленькій дитині складно пояснити щось словами, однак діти завжди копіюють батьків та їх поведінку.

Також протоієрей Олександр Білокур дав поради щодо дитячої сповіді. «Потрібно, щоб діти аналізували свій тиждень, щоб вчилися каятися не тільки безпосередньо перед сповіддю, а щодня просили прощення в Бога, батьків, братів і сестричок. Бо це є справжнє покаяння. Треба дитину привчити правильно каятися змалку, щоб її сповідь носила не формальний характер (адже часто діти просто приносять на сповідь у кишеньках записки з гріхами), а була щирим розкаянням у недобрих словах і вчинках. Головне – не розказати про свої гріхи, головне – розкаятися. Це треба донести батькам до своєї дитини», – зазначив він.

Наостанок священик відзначив, що батьки, навчаючи дитину моральній відповідальності, мають самі бути для них зразком і не просто духовними наставниками, але й найближчими друзями, які завжди можуть поспівчувати, підтримати й дати добру пораду. А крім того, мама й тато мають пам’ятати про власну відповідальність, адже вони повинні вчити дітей не стільки словом, скільки справами – християнським життям. «Діти будуть наслідувати батьків в усьому доброму, що є в їх сім’ї», – підсумував о. Олександр.

Читайте також: Люди залишаються відкритими до Церкви. Історія УПЦ в обличчях — інтерв’ю з протоієреєм Олександром Білокуром (відео)

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1094