«Слово Предстоятеля»: Бути чистими провідниками благодаті Божої (відео)

«Кожен може стати провідником життя для іншого. Тому всі люди повинні жити чесно, непорочно, змушувати себе виконувати заповіді Божі, “ухилятися від зла і творити благо” (Пс. 33, 15), щоб бути чистими провідниками благодаті життя».

5 червня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов тринадцятий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зауважив, що Господь дарує благодать життя людині безпосередньо, але буває, що Він дарує благодать життя і через родичів, і через природу, і навіть через інших людей.

За словами Його Блаженства, кожен із нас може стати провідником благодаті життя для іншої людини. Але від самої людини – від величини її смирення і віри – залежить, чи здатна вона вмістити в собі благодать Божу.

Блаженніший владика навів повчальну історію про одного розбійника, який задумав обікрасти монастир. Щоб сховатися від зору людського, він переодягся мандрівником. У тому поселенні був звичай жаліти мандрівника, вмивати йому ноги, переодягати в чистий одяг, годувати тощо. Монахині, побачивши жалюгідний вигляд цього розбійника в одязі мандрівника, старанно попіклувалися про нього: вмили, переодягли, нагодували, влаштували на ночівлю.

«А в монастирі був такий звичай: тією водою, якою вмивали странників, монахині омивали своїх хворих. Вони згадали про сліпу жінку, привели її, вмили очі їй цією водою – і сліпа прозріла. Монахині подякували Богові, що послав їм таку милість через мандрівника, що зцілив жінку. Цей розбійник, побачивши таку велику віру та смирення, покаявся, перестав бути розбійником, красти та став добрим християнином», – завершив оповідь Архіпастир.

Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив, що кожен із нас може стати провідником життя для іншого, а тому треба не забувати піклуватися про чистоту своєї душі.

«Так буває, що провідниками благодаті Божої бувають і нечисті люди. Кожен може стати провідником життя для іншого. Ми повинні піклуватися, щоб бути чистими провідниками, не ображати інших своїми вчинками, злими справами. Бо Господь через нас посилає благодать, але нам це може бути в осуд. Тому всі люди повинні жити чесно, непорочно, змушувати себе виконувати заповіді Божі, “ухилятися від зла і творити благо” (Пс. 33, 15), щоб ми були чистими провідниками благодаті життя. Коли Господь захоче через нас цю благодать дарувати, тоді ми будемо добрими посудинами, які достойні високої честі бути в Царстві Небесному», – підсумував Предстоятель.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 352