Слово на вручення жезла єпископу Корсунь-Шевченківському Антонію

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА 

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ АНТОНІЮ (ПУХКАНУ), 

ЄПИСКОПУ КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ЧЕРКАСЬКОЇ ЄПАРХІЇ  

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Антонію! 

Христос воскрес! 

З цими радісними словами пасхального вітання прийми Наші сердечні поздоровлення з таїнством Архієрейської хіротонії, в якому ти сьогодні долучився до сонму тих, хто цією приголомшливою звісткою перевернув увесь наш світ. 

Своїм преславним воскресінням із мертвих Господь наш Іісус Христос не лише явив Свою Божественну силу, але й дарував нове життя усьому людству і всьому створінню. Ось, творю все нове, – сказав Господь в Одкровенні Своєму улюбленому учню апостолу Іоанну Богослову, а перед тим – Своєму обранцю пророку Ісаії (Одкр. 21:5; Іс. 43:19). І це нове життя, ставши поруч з богодухновенними мужами Старого і Нового Завітів, ти маєш проповідувати віднині та вибудовувати серед людей, які доручаються твоєму архіпастирському піклуванню. Пам’ятаючи про те, що без Воскресіння Христового є марною наша віра (див. 1 Кор. 15:17), разом з апостолом Павлом проповідуй: Хто в Христі, той нове творіння; давнє минуло, тепер усе нове (2 Кор. 5:17), бо як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті (Рим. 6:4). То ж озброюючись Словом Божим, ставай на захист життя, яке дарував і врятував Господь, навчай віруючих слідувати Його заповідям, які Він залишив нам як дороговкази для збереження Його дару. 

Наша віра у невидиме і небачене, центром якої є Воскреслий Христос, має силу приносити життя там, де його не було, а також відновлювати зруйноване і наповнювати вичерпане. Як оспівує преподобний Іоанн Дамаскин, Воскресінням Христовим усе наповнилося світла – небо і земля, і навіть пекло. То ж не бійся і сміливо йди навіть там, де, здавалося б, не лишилося й малої іскри. Головне, щоб за словами пророка Давида, закон Божий був у серці твоєму, і тоді не спіткнуться ноги твої (див. Пс. 36:31). 

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, тобі визначено бути єпископом Корсунь-Шевченківським, вікарієм Черкаської єпархії. Багато років твого становлення як священнослужителя і пастиря пройшло під мудрим керівництвом Високопреосвященнішого архієпископа Черкаського і Канівського Феодосія. Тепер же ти покликаний стати йому вірним супутником і соратником на многотрудному апостольському поприщі. 

Стаючи на простертий перед тобою шлях, відкрий Господу путь твою і надійся на Нього, Він допоможе (Пс. 36:5). Отримавши дари Божественної благодаті, послухай, що про неї говорить блаженний Августин: «Завжди благодать Твоя і милість випереджає мене, вона позбавляє мене усіх зол – рятує від минулих, відновлює від нинішніх та утримує від майбутніх, розсікає і сіті гріховні переді мною, віднімає випадки і причини». 

А тепер прийми цей єпископський жезл як символ духовної опори і з надією на Бога зроби свій перший крок на архіпастирському шляху. Зійди на цю кафедру і подай святительське благословення тим, хто в благоговійній молитві і трепеті розділив з тобою радість нинішнього священного торжества. 

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ, 

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ 

6 червня 2021 року, 

м. Київ

Просмотров: 693