Читання Апостола. Три прощальні заповіді апостола Павла – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 7-у після Пасхи, святих отців І Вселенського Собору (Діян. 20:16–18, 28–36).

Про те, чого нас навчає апостол Павел у своїх прощальних заповідях до Ефесян, і що з того є напрочуд актуальним для нас сьогодні, про істинне проповідництво і служіння Церкві Божій і про камені спотикань на цьому шляху, а також про псевдопроповідників, які керуються виключно правилом «It’s just business», і про ті прикрі випадки, коли через меркантильні бажання свої темні справи люди прикривають благовидними ширмами віри або маскують ім’ям Христа.

Передусім протоієрей Олександр Клименко порадив кожного разу перед перечитуванням Апостольських читань і Євангельського зачала знайомитися з історичними, політично-економічними і культурними обставинами, за яких розгортаються певні Євангельські події. Нагадавши про ситуацію в Ефесі, священик звернув увагу на те, що коли апостол Павел квапився до Єрусалиму на день П’ятдесятниці, то з Мілету послав до Ефесу і прикликав пресвітерів Церкви, аби промовив їм прощальні заповіді. «Апостол Павел навчає нас трьом речам: по-перше, самозреченому проповідництву; по-друге, певній незалежності – щоб священик або єпископ (та й кожен із нас) не був залежний від світу цього, не був залежний від того, хто оплатить його життя, а щоб єдина його залежність була від Господа; і по-третє, підтримувати слабких і пам’ятати слова Господні, що “Блаженніше давати, ніж брати!” (Діян. 20: 35), адже як би нам важко не було, є завжди ті, кому тяжче. Ось такі три заповіді фактично залишає нам апостол Павел у розмові з Ефесянами. Дай, Боже, і нам про них не забувати!», – пояснив о. Олександр.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 307