Слово на вручення жезла єпископу Костянтинівському Паїсію

СЛОВО НА ВРУЧЕННЯ ЖЕЗЛА 

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ПАЇСІЮ (ШИНКАРЬОВУ), 

ЄПИСКОПУ КОСТЯНТИНІВСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ГОРЛІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ  

Дорогий собрате, Преосвященний єпископе Паїсію! 

За сьогоднішньою літургією біля Престолу Божого відбулася знаменна подія — на тебе зійшла благодать Святого Духа, і ти був рукопокладений у високий сан єпископа. 

Божа благодать сповнила тебе і віднині буде укріпляти твою неміч. Єпископство не є даром безгрішних, бо єпископ — це людина, про яку сказано: «Немає людини праведної на землі, яка робила б добро і не грішила б» (Еккл.7:20). Єпископство — це дар грішнику, яким, як руками Самого Господа, він звершує справи праведні. Навіть більше, єпископом у цьому сенсі може стати тільки грішник. Святитель Іоанн Златоуст каже: «Тому і не ввірено священство ні ангелу, ні архангелу – оскільки вони безгрішні – щоб через суворість вони раптово не вражали блискавкою грішників з народу. Людині ж, народженій від людини, ввірено це поприще, бо й вона сама піддається пристрастям і гріху, щоб, зустрівши якогось грішника, вона внаслідок своїх особистих гріхів була більш людинолюбною до цього грішника». 

Господь обрав тебе Своїм учнем, як обрав святих апостолів для церковного служіння. Саме Він і буде омивати твої гріхи у святій Церкві, як Він це вчинив учням у Святій Горниці. Блаженний Августин зауважує, що Господь умиває апостолам тільки ноги, «тому що людина цілком омивається у Хрещенні, та все ж, допоки вона живе в цьому світі, вона своєю прив’язаністю, ніби ногами, якими ступає по землі, тобто самими діями в цьому житті, приймає на себе те, через що каже: «Прости нам провини наші» (Мф. 6:12). Тому вона і очищується Тим, Хто омив ноги Своїм учням (див. Ін. 13:5), і не перестає ходатайствувати за нас (див. Рим. 8:34)». 

Місія єпископа  — це не стільки «звершувати», як «перебувати», або «бути» у готовності послужити в Церкві. Твоє служіння буде проходити на багатостраждальній у цей час українській землі, де ворог роду людського бореться за християнські серця і їхні життя. Дивимося з надією у майбутнє і уповаємо на Бога, що Він полегшить страждання нашого народу. Ти ж, не боячись, пам’ятай настанови Господа: «Перебувайте в Мені, і Я у вас» (Ін. 15:4). Не просто звершуй добрі справи для Бога, але перебувай у Богові. Будь доступним для страждальців, як добрий самарянин, і тоді Господь стане для тебе Симоном Киринеянином, щоб понести єпископський хрест. Будь завжди підперезаним, щоб вийти з Господом на проповідь Його Євангелія.  Будь доступним, щоб супроводити Господа в Єрусалим, щоб тобі воскреснути з гробу особистих пристрастей. Перебувай у Ньому в усіх церковних і буденних справах, бо Він каже Сам: «Хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду; бо без Мене не можете робити нічого» (Ін. 15:5). 

Священним Синодом Української Православної Церкви тобі визначено бути вікарним єпископом Високопреосвященнішого Митрофана, митрополита Горлівського і Слов’янського, у якого ти вже тривалий час несеш послух. Слухайся його у всьому і слідуй його стопам, щоб не заблукати тобі у пітьмі цього віку. Навчайся прикладу його життя, щоб і тобі стати істинним прикладом пастви Христової. 

Тепер візьми цей жезл як пам’ять про Божу допомогу в твоїй немічі і прямуй разом зі своєю паствою запиленими дорогами до Царства Небесного, умиваючи ноги Його благодаттю. 

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ, 

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ 

13 червня 2021 року, 

м. Київ

 

Просмотров: 630