Знання в єдності з гординею породжують розколи, а в єдності зі смиренням народжують духовну мудрість – Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

На цьому Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій наголосив у своїй проповіді, розповідаючи про подвиг святих отців І Вселенського Собору, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як відзначив Предстоятель, єресі, як неправильне розуміння про Бога, з’явилися внаслідок єднання людського знання з гординею. Аби засудити єретиків, які ображали і хулили Бога, було зібрано І Вселенський Собор.

«Якщо знання з’єднуються з людською гординею, то від цього народжуються розколи, єресі і всіляке зло. Знання ж, яке з’єднується зі смиренням, народжує духовну мудрість, що відкриває людині Істину, якою є Бог, і допомагає людям об’єднатися з Істиною, – зазначив Архіпастир. – Мудрість, поєднана з людським смиренням породжує всяку чесноту, яка корисна людині в земному житті і зводить її в життя вічне».

За словами Блаженнішого владики, святі отці на І Вселенському Соборі, засуджуючи єресь аріанства, показали силу духовної мудрості, соборного розуму.

Як пояснив Його Блаженство, соборний розум – це «той розум, який має смирення». «А розум, який має смирення, – це розум мудрий, розум сильний і такий, що розкриває людині Істину», – додав він.

Насамкінець Митрополит Онуфрій закликав безперестанку молитися Богу і прагнути бути смиренними.

«Ми повинні намагатись молитися, каятися у своїх гріхах, прощати ближньому його гріхи. Це той шлях, який веде людину до смирення, а смирення веде людину до благодаті Божої. Бог дає смиренній людині благодать, ту благодать, яка потрібна кожній людині в її житті, яка допомагає нам долати всі труднощі цього земного мандрування та досягати вічного життя в Царстві Небесному», – підсумував владика.

Просмотров: 404