Співчуття Блаженнішого Митрополита Онуфрія з приводу преставлення митрополита Луганського і Алчевського Митрофана

ЙОГО ПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,

ПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ ПАВЛУ,

ЄПИСКОПУ БІЛОВОДСЬКОМУ, ВІКАРІЮ ЛУГАНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

 

ДУХОВЕНСТВУ, ЧЕРНЕЦТВУ ТА ВІРЯНАМ ЛУГАНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ

 

Ваше Преосвященство!

Дорогі отці, брати і сестри!

 

З глибоким сумом сприйняли звістку про кончину нашого собрата, постійного члена Священного Синоду Української Православної Церкви, голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків, Преосвященного митрополита Луганського і Алчевського Митрофана.

Преосвященний митрополит Митрофан, ревний трудівник на ниві Христовій, протягом двадцяти одного року свого єпископського служіння право правив слово Божої істини і впевнено вів до спасіння численну православну паству, ввірену його піклуванню. За час свого служіння Владика з усердям виконував найрізноманітніші послухи: був викладачем та проректором Київських духовних шкіл, де зі смиренням і ревністю виховував майбутнє покоління священнослужителів, а згодом ніс нелегкі адміністративні труди в Київській Митрополії на посту Керуючого справами Української Православної Церкви та голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків.

Останні роки Архіпастирського служіння Його Високопреосвященства ознаменовані всебічним укріпленням церковного життя на Луганщині в важких умовах сучасного існування. Покійний Владика добре знав, що непорозуміння і ворожнечу можна подолати лише шляхом діалогу та вмінням почути один одного. Він був людиною сильною духом, здатною впевнено переконувати любов’ю і надихати своєю терпимістю та смиренням.

Нам часом невідомі предначертання Промислу Божого. З життя йдуть видатні люди, які могли б ще принести користь Церкві. Всі свої сили, духовний досвід, знання і таланти Владика віддавав Церкві і народу Божому. Церковне Священноначалля неодноразово відзначало його заслуги, а люди ставилися до нього зі щирою любов’ю і повагою.

Чин відспівування спочилого благословляємо очолити Преосвященному митрополиту Ровеньківському і Свердловському Пантелеімону. Йому ж доручаємо тимчасове керування Луганською єпархією Української Православної Церкви.

Проводжаючи сьогодні Високопреосвященнішого митрополита Митрофана у оселі вічності, будемо молитися, щоб цей відданий і старанний служитель Господа знайшов достойну нагороду в Царстві Божому та сподобився почути милостивий поклик Царя Небесного: Добрий і вірний рабе! У малому ти був вірний, над великим поставлю тебе, увійди в радість господаря твого (Мф. 25:21).

Нехай Господь упокоїть його душу у оселях праведних, а ми духовно даємо возлюбленному нашому брату і сослужителю останнє цілування.

Вічна та блаженна йому пам’ять!

  

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

 

 

19 червня 2021 року

 

Просмотров: 2719