Вітання Предстоятеля ігумені та першим випускницям регентського відділення Зимненського монастиря

Високоповажна матушко ігуменіє Стефано!

Дорогі випускниці регентського відділення Зимненського жіночого монастиря!

Сердечно вітаю Вас із першим випуском регентського відділення Володимир-Волинського духовного училища, що діє при Святогорському Успенському Зимненському ставропігійному жіночому монастирі.

Декілька років тому стараннями ігумені Стефани у цій святій обителі було відкрито регентське відділення Володимир-Волинського духовного училища. І сьогодні ми святкуємо перший випуск псаломниць-регентів, котрі нестимуть служіння у церковних хорах Української Православної Церкви. Протягом трьох років молоді дівчата мали можливість перебувати на вихованні в монастирі, здобувати професійні навички церковного співу та власний досвід повноцінного церковного життя. Студентки мали змогу не тільки навчитися гарно співати, але й доторкнутися до чернечого досвіду молитви, зростити в собі любов до уставного богослужіння. Можливо, дехто з випускниць обере для себе чернечий подвиг і залишиться в монастирі, але всі вихованиці своїми прекрасним голосами возвеличуватимуть Христа у церковних хорах наших численних парафій.

Дуже важливо, що підготовка регентів-псаломниць відбувається при Зимненському монастирі, який має багату історію і завжди був осередком духовності на Волині. Є в Зимненської обителі цікава та символічна сторінка буття, повязана з викладанням церковного співу. На початку XX століття на базі цього монастиря була відкрита школа для дівчаток, які мали здібності до церковного співу. Зимненська школа того періоду вирізнялася майстерністю церковного співу та музичними талантами своїх студенток. І хоча проіснувала вона 16 років, втім за цей період підготувала для служіння Церкві десятки достойних педагогів, хористок та регентів.

Таким чином, регентське відділення при Зимненському монастирі стало продовженням доброї традиції, початок якої було покладено на початку минулого століття. В цьому прослідковується зв’язок поколінь та відродження благих починань, які у свій час не були завершенні.

У цей святковий і урочистий день щиро дякую ігумені Стефанії та всім педагогам за ваш невтомний труд у справі виховання регентів для нашої Церкви. Нехай Господь благословляє ваші благі починання та посилає добрих людей, які допомагатимуть вам втілювати в життя все задумане.

Особливі слова вітання сьогодні звертаю до випускниць-регентів ви обрали особливе служіння прославляти Бога своїми голосами, своїм благозвучним співом торкатися людських сердець, прихиляти їх на щиру і трепетну молитвуВірю, що за такі праведні труди Господь воздасть вам сторицею, подасть усі необхідні блага для щасливого життя і духовні дарування для вашого особистого спасіння. Пам’ятайте, що регент на парафії — це другий авторитет після священика, тому на вас покладається велика відповідальність не тільки посередництвом церковного співу об’єднувати вірних в єдину молитву, але й у небогослужбовий час своїми талантами наближати людей до БогаНехай визначальним правилом вашого життя стануть слова пророка Давида, які ми читаємо в 103 псалмі: «Співатиму Господу в час свого життя, — співатиму моєму Богові, допоки я існую» (Пс. 103, 33).

Нехай Дух Святий, Котрий зійшов на святих апостолів у День П’ятидесятниці, і вас благословить на служіння во славу Бога і Спасителя нашого Господа Іісуса Христа.

+ОНУФРІЙ,

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

  Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1009