У день тезоіменитства Предстоятель Української Православної Церкви очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

25 червня 2021 року, у Неділю 1-шу після П’ятидесятниці, день пам’яті преподобного Онуфрія Великого, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Сьогодні Українська Православна Церква відзначає день тезоіменитства свого Предстоятеля та 50 років чернечого життя Блаженнішого владики. 50 років тому, 18 березня 1971 року, Орест Березовський — майбутній Первосвятитель прийняв у Свято-Троїцькій Сергієвій лаврі чернечий постриг з ім’ям на честь святого подвижника IV століття преподобного Онуфрія Великого.

За святковим богослужінням Його Блаженству співслужили митрополити, архієпископи та єпископи Української Православної Церкви, а також гості у священному сані та духовенство обителі.

Разом з Архіпастирем молилися настоятельки та сестри різних монастирів, студенти духовних навчальних закладів України та числені віруючі.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика розповів про життя та суть подвигу свого небесного покровителя – преподобного Онуфрія Великого. За словом Предстоятеля, для того, щоб спастися кожна людина має бути певною мірою духовним пустельником.

«Людина має входити в глибини своєї душі й там відділятися від усієї мирської суєти. Господь говорить: Ти ж, коли молишся, увійди в кімнату твою і, зачинивши двері твої, помолись Отцю твоєму, Котрий втайні, і Отець твій, Який бачить таємне, віддасть тобі явно (МФ. 6:6).», — сказав він.

Митрополит Онуфрій закликав вірних намагатися жити з молитвою, покаянням, очищаючи свою душу для того, щоб готувати себе для прийняття благодаті спасіння. Його Блаженство нагадав слова преподобного Онуфрія, який заповідав шанувати його пам’ять і обіцяв бути ходатаєм перед Господом за усіх тих, хто буде до нього звертатися з молитвою.

За Літургією особливо помолились про припинення епідемії, про лікарів та хворих.

Під час богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій рукоположив в сан диякона монаха Феодосія (Забарного), який нестиме служіння в храмі Собору 12 апостолів на Осокорках.

Після відпусту Блаженнішому Митрополиту Онуфрію проспівали многоліття.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав вітання від Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков: Руської, Грузинської, Польської, Церкви Чеських земель і Словаччини, Руської Зарубіжної Церкви, Білоруської та Антіохійської.

Найстарший за хіротонією архієрей УПЦ, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, зачитав вітальне слово Предстоятелю з днем його тезоіменитства.

Блаженніший владика подякував за привітання, попросив святих молитов та відмітив усіх за стійкість у вірі в часи випробувань. За Словом Первосвятителя, «найкращі якості людини проявляються саме в складні часи». «Ті випробування, які ми з вами пережили, показали, що ви істинно є носителями Божої благодаті», — сказав він, звертаючись до архіпастирів та духовенства.

«Дякую за підтримку і нехай Господь молитвами преподобного Онуфрія всіх нас благословить», – побажав Архіпастир священнослужителям та вірним.

Після завершення богослужіння Предстоятель приймав вітання від пастви.

Напередодні Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври.

  Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 4653