У Свято-Троїцькому Корецькому монастирі відбулося прославлення преподобної Серафими, ігумені Корецької

24 червня 2021 року, в день вшанування Корецької ікони Божої Матері «Споручниця грішних», у Свято-Троїцькому Корецькому жіночому ставропігійному монастирі було звершено чин прославлення місцешанованої святої ігумені Серафими, княжни Корецької. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Рівненської єпархії. 

За традицією, було оголошено рішення Священного Синоду УПЦ від 6 грудня 2019 року про встановлення шанування преподобної Серафими, ігумені Корецької і зачитано її житіє. Потім новопрославленій святій проспівали тропар, кондак і величання.

Богослужіння звершили митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, архієпископ Шумський Іов, архієпископ Новомосковський Євлогій, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, єпископ Дубенський Пимен, єпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ладанський Феодосій.

Владикам співслужило духовенство єпархії та гості монастиря у священному сані.

Після завершення Літургії було звершено Хресний хід із Корецькою чудотворною іконою Богородиці та іконою преподобної Серафими. Митрополит Іриней привітав архієреїв, духовенство, матінку-ігуменю Рафаїлу, сестер обителі та вірян із монастирським святом та з новою молитовницею перед Престолом Божим.

Відомості про життя Серафими Корецької можна знайти в багатьох історичних книгах. Відомо, що майбутня настоятелька Корецького монастиря народилася в знатній родині князів Корецьких. У той час обитель, яку заснував у 1069 році ігумен Києво-Печерського монастиря Варлаам, часто потерпала від руйнівних нападів. Монастир неодноразово спалювали татари: спочатку воїни хана Батия, а в XV столітті – хана Менглі-Гірея.

Згідно з історичними джерелами, саме князі Корецькі почали відновлювати обитель, в якій першою ігуменею стала друга дочка Акіма Корецького та Анни Ходкевич – Софія, після постригу – Серафима.

Це був 1579 рік. Прийняття Брестської унії, гоніння на православних… Тих, хто не хотів ставати уніатом, вбивали. Представників знаті вивозили до Варшави, де піддавали тортурам і вимагали зректися ввіри. Православні храми знищували, спалювали, здавали в оренду під мечеті, шинки.

Корецький жіночий монастир – єдина обитель, яка так і залишилася православним центром і куди звідусіль стікалися люди, які зберегли віру своїх предків. Князі ж Корецькі прийняли умови Речі Посполитої і стали уніатами.

Ігуменія Серафима забрала ікону «Споручниця грішних» і плащаницю Богородиці, яку князь Іван виніс зі своєї молитовної кімнати, і хресним ходом віднесла до Корецького монастиря. За переказами, матінка сильно плакала і просила брата одуматися, оскільки передчувала лихо. Так і сталося: брат виявився приречений на бездітність і рід князів Корецьких припинив своє існування.

За час свого керування монастирем ігуменя Серафима повністю відновила обитель, заснувала притулок для дівчаток-сиріт, відновила роботу майстерень з живопису, позолоти куполів, позолоти по дереву, також запрацювали майстерні з пошиття риз, митр.

У 1620 році матінка Серафима почала будівництво нового великого монастиря, оскільки Свято-Вознесенський не вміщав всіх черниць, які прагнули нести послух в обителі. Головним меценатом і патроном будівництва став митрополит Петро Могила. Так був заснований Свято-Троїцький жіночий монастир, який діє і понині. 

Все своє майно і достаток своєї матері ігуменія Серафима відписала монастирю.

Померла перша настоятелька Свято-Троїцького жіночого монастиря в 1627 році. Обряд поховання звершив митрополит Петро Могила.

Фото

Просмотров: 2567