У Конотопської єпархії УПЦ відбувся форум «Церква і суспільство»

15 червня 2021 року на виконання рішень Священного Синоду Української Православної Церкви, в селі Білогриве*, Кролевецького району, Сумської області відбувся форум «Церква і суспільство», організований спільно з Всеукраїнським Союзом Православних жінок. Участь у форумі взяли настоятелі міських і сільських парафій, благочинні, викладачі недільних шкіл, активні миряни та небайдужі люди.

По слову Ольги Коваленко, голови всеукраїнського «Союзу православних жінок», «Церква несе добро, світло, любов і милосердя, все те, чого так не вистачає в сучасному світі». І цей форум на Сумщині стане дебютним, свого роду «пілотним проектом» в Україні.

Архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, з благословення якого відбувся захід, очолив форум. Архіпастир поділився своїми думками про важливість православного виховання і популяризації духовних цінностей в суспільстві.

«Сьогодні ми починаємо ту роботу, яка повинна проводитися щодня в Церкві, в сім’ї, в державі. Іноді людина за суєтними справами забувають про духовне. У нашій, порівняно невеликий єпархії функціонує до 50 недільних шкіл, активно працюють, поміж інших, соціальний і молодіжний відділи. Це вже не перший раз ми зустрічаємося зі своїми друзями з Дніпропетровщини, представниками інших єпархій, щоб поділитися досвідом. Треба йти до людей, йти їм назустріч. Коли людина стає духовно міцною, налагоджується і все матеріальне», – зазначив владика.

Особливу увагу ієрарх приділив служінню священика в умовах депопуляції наших сіл і хуторів. «Навіть якщо в селі залишилося п’ять осіб, священик повинен опікуватися ними. Наше завдання – служити цим людям, гуртувати, підказувати – тому що це і є наше християнство, наше Православ’я, наше служіння Богу і ближньому».

На форумі розглядали і обговорювали такі важливі теми, як соціальна адаптація та освіта дітей з порушеннями розвитку, традиції недільних шкіл, виховання дітей в православних сім’ях.

Доповідь кандидата філософських наук, керівника відділу релігійної освіти Дніпропетровської єпархії, протоієрея Сергія Резнікова про виховання дітей, викликала емоційну дискусію. Багато із слухачів, завантажені сільським господарством і церковним служінням, виявилися не готові погодитися з тим, що всі проблеми у вихованні дитини виникають від нестачі батьківської уваги. Однак після спілкування визнали, що доповідь отця Сергія змусила їх поглянути на проблеми виховання зовсім з іншого боку.

Про виховання дітей з вадами інтелектуального розвитку розповів соціальний педагог інтернату з Кривого Рогу Анатолій Глущенко. Однією з основних проблем стає відсутність соціалізації після інтернату, тобто непотрібність його випускників суспільству. В результаті молоді люди, які звикли до утриманства, продовжують «працювати сиротами». Однак поки що тут Православну Церкву активно випереджають сектанти, буквально розбирають неблагополучних дітей для виховання в «правильному» дусі і поповнення своїх рядів.

Від Дніпропетровського центру допомоги деструктивних культів «Діалог» учасники отримали кілька найпростіших рекомендацій з профілактики та подолання залучення людей в деструктивні культи. Найпростішим «тестом на секту» (аж ніяк не тільки релігійну) є питання «назвіть три речі, які вам не подобаються в вашій організації та в її керівникові». Співрозмовник, який не може на нього чітко відповісти – або сам сприймає свою групу некритично, крізь рожеві окуляри, або свідомо не договорює – що в обох випадках привід насторожитися.

Зараз Церква і світове співтовариство переживають великотрудний і важкий період пандемії коронавірусу. З великим інтересом присутні слухали доповідь клірика Вознесенського кафедрального собору, практикуючого хірурга, протоієрея Володимира Андрущенко. У своїй промові батюшка висловився з багатьох злободенних питань, пов’язаних з місією Церкви під час пандемії і карантинних обмежень.

Оскільки нікуди не зникають і звичні, власне церковні завдання парафіяльного священика, стає актуальним питання про притягнення і підготовці помічників з-поміж мирян – вчителів недільної школи, місіонерів, волонтерів соціального служіння.

Учасники форуму не тільки будували плани, але і раділи вже досягнутим успіхом у справі виховання підростаючого покоління і в соціальному служінні. Наприклад, недільна школа собору Трьох Анастасій у місті Глухові досягла такого рівня, що Глухівський університет направляє до неї на практику своїх студентів.

Крім цього, викладач школи, Світлана Решетнікова, стала переможницею у всеукраїнському відеоконкурсі, який з 3 травня по 11 червня проводив благодійний фонд «Фавор». Її відкритий відеоурок, присвячений життю Блаженної Ксенії Петербурзької, був відзначений найвищою оцінкою.

Щодня при єпархіальному управлінні в Конотопі і при храмі Різдва Христового в Шостці годують бездомних, допомагають продуктами Глухівської психіатричної лікарні. Готується відкриття православного дитячого табору.

Присутні на заході ділилися своїми враженнями з журналістами. Наприклад, Лада Обухівська, яка є парафіянкою шосткинського храму Різдва Христового, працює хореографом, багато займається з молоддю, на форум приїхала в пошуках нових ідей. «Духовний аспект виховання дуже важливий, адже людина повинна розвиватися не тільки фізично і розумово. У своїй роботі з дітьми та молоддю використовую православні основи. Тому рада сьогодні почути практичні поради, цікаві виступи духовенства, вчених і педагогів», — поділилася жінка.

Підсумовуваючи, в єпархії зазначають, що форум дав можливість поспілкуватися на багато злободенних тем, намітити подальший план спільної роботи Церкви та громадськості. Духовенство та миряни повинні нести православні цінності в різні сфери, зокрема, освіту, медицину, соціальну площину. Сюди входить допомога соціально незахищеним категоріям, виховання дітей. Це принесе велику користь не тільки тим дітям, які виховуватимуться за православними традиціями, а й суспільству в цілому.

З актуальних питань і насичених дискусій було видно, що на форумі зібралися ті, хто щиро переживають за свій регіон в нинішню тривожну епоху, і не тільки шукають шляхи розв’язання його наболілих проблем, але вже можуть поділитися певним позитивним досвідом.

На завершення форуму владика Роман закликав присутніх до активного втілення в життя намічених планів і благословив на початок і продовження трудів.

* – Давня Сіверська земля, найближча округу знаменитого своїми рушниками міста Кролевця, невелике і затишне село Білогриве. Кілька років тому тут була закрита загальноосвітня школа. Однак приміщення пустувало недовго. Саме на базі цієї школи, з благословення архієпископа Конотопського і Глухівського Романа, організовується православний дитячий табір. Місце вибрано вдало – хороша дорога з твердим покриттям, наявність залізничної станції, прекрасна природа (село розташоване в зоні мішаних лісів), лісове озеро, привітні й працьовиті мешканці.

Підготовлено прес-службою Конотопської єпархії для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 474