Головне завдання Церкви – вести людей до Бога, а не слідувати за політиками — ієрарх УПЦ про права віруючих, закріплені в Конституції

Антицерковна політика держави не просто порушує Конституцію, а намагається змусити Церкву вести людей не до Бога, а грати в політичні ігри. Про це архієпископ Васильківський Миколай відзначив 30 червня 2021 року під час круглого столу «Основний Закон і реалії свободи віросповідання в Україні. Як працює Конституція України стосовно Української Православної Церкви?», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами ієрарха УПЦ, під час спілкування з представниками влади та народними депутатами прослідковується їх нерозуміння того, що таке Церква, та яка її головна місія, і важливо, щоб вони розібралися в Її головних завданнях.

«Церква ставить цілі, що виходять за рамки цього фізичного світу, її головне завдання – привести людину до Бога. А держава намагається використати Церкву у своїх цілях, – наголосив владика. – Держава не втручається у справи Церкви, а Церква відокремлена від держави (Конституція України, ст. 5) – так повинно бути, але цього ми не бачимо».

Його Високопреосвященство акцентував увагу на тому, що значущий удар по Святій Церкві та українському народу було зроблено зокрема патріархом Константинопольським Варфоломієм, котрий одноосібним, а не соборним рішенням визнав розкольників. «Патріарх Варфоломій керувався не канонами, а політичною доцільністю… Ми бачимо, що з однієї сторони патріарх Варфоломій порушив канони, а з іншого боку держава – закони і Конституцію. Ми бачимо, до чого це призвело: пролиття крові, захоплення храмів…», – сказав владика.

Архієпископ Миколай також додав, що «Церква не раз переживала гоніння, але це вперше, коли гоніння розпочав православний патріарх», і при всьому цьому патріарх Варфоломій позиціонує себе «батьком українського народу». «А кому він – «батько»? Тим, хто захищав ці храми, чи тим, хто нападав? Це все результати беззаконня – і патріарха Варфоломія щодо порушення канонів, і держави щодо порушення Конституції», – підкреслив він.

Як наслідок дій Константинопольського патріарха і державної влади, за словом владики Миколая, – велика криза в Україні. «Села, де відбуваються захоплення храмів, розділилися в собі. Сусіди тепер не хочуть знати один одного. Люди, які були родичами, стали ворогами в одному окремо взятому селі. А що тоді говорити про всю Україну?..», – продовжив владика.

Архієрей УПЦ звернув увагу на той факт, що замість того, щоб піклуватися про громадян України, забезпечити їм безкоштовне навчання, лікування, гідне життя тощо, їм наче «ставлять заставку, щоб шукали ворогів там, де їх немає». «Наша УПЦ ніколи не була і не буде ворогом для держави, ми – громадяни України, ми хочемо миру і благополуччя, ми хочемо розвиватися, бачити, як зростають наші діти, радіти перемогам», – резюмував владика та закликав державну владу дотримуватися Конституції України та забезпечити Українській Православній Церкві рівні права та свободи, які гарантуються усім релігійним організаціям України.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 346