Відбувся круглий стіл «Основний Закон і реалії свободи віросповідання в Україні. Як працює Конституція України стосовно Української Православної Церкви?» (+відео)

30 червня 2021 року в прес-центрі інформаційного агентства «Українські новини» відбувся круглий стіл, присвячений 25-річчю прийняття Конституції України, на тему «Основний Закон і реалії свободи віросповідання в Україні. Як працює Конституція України стосовно Української Православної Церкви?». Захід організовано Громадською спілкою «Миряни». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У ньому взяли участь архієпископ Васильківський Миколай, голова ГС «Миряни» Василій Макаровський, політологи, журналісти, юристи, блогери, релігієзнавці, духовенство, політичні та громадські діячі.

Голова ГС «Миряни» звернув увагу, що захід відбувається у періоді святкування 25-річчя прийняття головного закону України — Конституції та нагадав про одне з основних прав кожного українця: «на свободу світогляду і віросповідання» (Ст. 35). 15 червня молитовне стояння вірян, біля стін Верховної Ради України та Офісу Президента, за його словами, відбулося у тому числі на захист цього конституційного права. «Ми зібралися, щоб наголосити: ми є люди діалогу та співпраці, а не якихось агресивних закликів і конфліктів, щоб наші права були не тільки на папері, а й впроваджені для 14 мільйон громадян України — для вірян Української Православної Церкви», — наголосив В. Макаровський.

Архієпископ Миколай у своєму виступі зазначив, що ситуація з переслідуванням найбільшої релігійної конфесії України — Української Православної Церкви — загалом ставить під сумнів те, що ми насправді живемо у правовій державі. Адже захоплено рейдерським чином майже 200 храмів, близько 500 незаконно перереєстровано на користь «ПЦУ», досі не скасовані антицерковні закони та законопроекти (№№ 2662-VIII від 20.12.2018 року і 2673-VIII від 17.01.2019 року) тощо.

Ієрарх УПЦ висловив припущення, що головна проблема діючої влади полягає в тому, що її представники не розуміють, що таке Церква, Її основні завдання та ціль.

«Вони думають, що це організація, яка може змінювати ідеологію так само, як це роблять деякі політики, — сказав він. — Церква – це Боголюдський організм. Її головне завдання – привести людину до Бога, а не туди, куди хоче президент». І нагадав, що на минулих виборах громадяни України, не підтримавши П. Порошенка, показали, до чого призводить втручання у тому числі в церковні справи.

Владика Миколай також звернув увагу на той факт, що значущий удар по Світовому Православ’ю зробив патріарх Константинопольський Варфоломій, і вчергове закликав скасувати його запрошення до України, аби не розпалювати релігійну ворожнечу.

«З однієї сторони, патріарх Варфоломій порушив канони, а з іншого боку, держава – закони і Конституцію. Ми бачимо, до чого це призвело: пролиття крові, захоплення храмів…», – підсумував владика.

Далі журналіст Ян Таксюр підкреслив, що дійсно Українська Православна Церква ставить перед собою найвищу ціль – «спасіння во Іісусі Христа для народу України», що свідчить про її справжню патріотичність.

Релігієзнавець Карен Нікіфоров підняв питання релігійної свободи й розтлумачив, що не можна не порушувати Конституцію, утискаючи права вірян найбільшої релігійної конфесії України (згідно зі статистикою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті).

Данило Богатирьов, політолог, експерт Українського Інституту політики підкреслив, що для того, щоб бути почутими, потрібно відстоювати свої права і доносити свою позицію до влади у будь-який законний спосіб. І це варто робити мирянам Української Православної Церкви у першу чергу. На його переконання, вже є результати, навіть після першого спільного молитовного стояння 15 червня.

Співробітник Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Феодосій Попдякуник та юрист Михайло Соколов розповіли про правові аспекти порушення прав вірян УПЦ та окреслили шляхи подолання існуючих юридичних проблем.

Також під час круглого столу виступили інші політологи, релігієзнавці та представники місцевих осередків ГС «Миряни».

Насамкінець учасники круглого столу прийняли резолюцію, у якій звернулися до Президента України, народних депутатів України, Кабінету Міністрів України, депутатів місцевих рад та чиновників усіх рівнів, та висловили сподівання, що нарешті розпочнеться діалог із владою, щоб запанував мир, щоб дотримувалася Конституція України та усім громадянам забезпечувалися рівні права на вільне віросповідання.

Текст резолюції за посиланням.

Просмотров: 455