Пам’ятник святителю Іоанну Шанхайському освятили на його малій Батьківщині в Донецькій області

1 липня 2021 року в скиту Святогірської Лаври в с. Адамівка Донецької області відбулося освячення пам’ятника шанованому у всьому світі чудотворцю, святителю Іоанну Шанхайському. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт foma.in.ua.

Саме тут знаходилася родова садиба Максимовичів, де провів дитячі роки майбутній святий. Звідси він звершував паломництво за 20 кілометрів у Святогірський монастир, щоб брати участь в богослужіннях.

Сьогодні, напередодні дня пам’яті святого, з с. Нікольського, де розташована могила діда святителя Іоанна, стартував традиційний Хресний хід в скит в Адамівці.

Передував молитовному ходу молебень, який звершив намісник Лаври митрополит Святогірський Арсеній.

«На Радоницю, в поминальні батьківські суботи батько і мати святого відвідували могилу, беручи з собою і маленького Михайла (як звали святителя Іоанна до чернечого постригу)», – сказав владика.

Після прибуття Хресного ходу в скит митрополит Арсеній освятив встановлений напроти храму пам’ятник, перед яким відтепер будуть відбуватися молебні святителю. Перший відбудеться вже завтра, в день пам’яті святого, перед початком святкової Літургії.

«Люди зберегли пам’ять про те, що пани Максимовичі були дуже добрі і на кожне церковне свято на своєму подвір’ї накривали столи, збираючи все село, щоб разом, як одна сім’я, відзначити свято. Святе місце пустим не буває. На місці, де жили добродійні люди і де народився святий, встановлено храм. І як тоді Максимовичі всіх дружелюбно пригощали, так і нині тут святитель Іоанн і його батьки Борис і Глафіра незримо приймають всіх і радіють. Святитель Іоанн стоїть і посміхається всім нам, як би кажучи: “А я додому повернувся”», – сказав владика Арсеній після чину освячення.

Ідея створення пам’ятника народилася під час спілкування керівника проекту «ФОМА в Україні» Антона Нікітіна з активним прихожанином Руської Православної Церкви Закордоном, громадянином США Євгенієм Солоніним. Їх ініціативу благословили Першоієрарх РПЦЗ Митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон і Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

3-метровий пам’ятник створили київські скульптори Олександр Моргацький і Олена Кадирова. За основу були взяті фотопортрети святого.

«Ми зробили пам’ятник з бронзи. Сподіваємося, що він буде стояти дуже довго і буде зустрічати багато-багато років кожного, хто відвідує це місце», – сказав Олександр Моргацький в новому присвяченому подвижнику фільмі “Святитель Іоанн. Повернення додому”.

З боків постаменту розмістилися барельєфи, на яких зображені сцени служіння святого. На них святитель відвідує хворого і опікується дітьми-сирітами в Шанхаї. Адже відомо, що святий міг прийти до ліжка хворого в будь-який час доби. А дізнавався він, кому зараз погано, тільки йому одному відомим чином. Прибувши в 1940-і роки для служіння в Шанхай, святитель Іоанн заснував притулок, за весь час існування якого було врятовано понад три з половиною тисяч дітей. Жильців притулку святий знаходив сам, обходячи нетрі.

«Ми, брати і сестри, раді тому, що тепер, входячи в ці святі врата, будемо зустрічати благословення святителя. І проходячи в храм повз цього образу і поклоняючись святителю Іоанну, ми будемо отримувати з небес від нього благословення, і він буде здійснювати біля престолу Пресвятої Трійці молитви за всіх, хто прийшов в його рідну домівку», – сказав митрополит Арсеній.

Як зазначено на самому монументі, встановлений він в ознаменування 100-річного ювілею Руської Православної Церкви Закордоном (РПЦЗ), яка була заснована в 1921 році митрополитом Київським Антонієм (Храповицьким).

Нагадаємо, створення скиту на місці родового маєтку Максимовичів почалося у 2007 році. Тоді, 21 жовтня, відбулася закладка першого храму – двоярусної церкви, нижній боковий вівтар якої освячений на честь Архістратига Михаїла та в спомин чуда, що було у Хонех, верхній – на честь святителя Іоанна Шанхайського і Сан-Франциського.

Зараз в скиту будують новий храм. В його спорудженні можуть взяти участь всі бажаючі.

Фото Антона Нікітіна, прес-служби Святогірської Лаври

Просмотров: 1298