Читання Апостола. Совість – закон, записаний на скрижалях серця – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 2-у після П’ятидесятниці  (Рим. 2: 10-16), Всіх святих, які в землі Руській просіяли.

Про життя по-Божому і те, що не слухачі Закону Божого є праведні, а його виконавці виправдані будуть, а також про те, наскільки важливо слухати голос совісті й дати оселитися в нашому серці самому Христу.

Протоієрей Олександр Клименко наголосив на словах апостола Павла про те, що не слід в усіх земних катаклізмах звинувачувати язичників – ми, слухачі Закону, які не стали його виконавцями, доклали до цього свою руку. Адже не слухачі Закону Божого є праведні перед Богом, а виконавці Божественного Закону виправдані будуть. «Яка користь нам буде, якщо ми вивчимо на пам’ять все Євангеліє, всіх пророків, десятки псалмів і вмітимемо зацитувати безліч цікавих святих отців, якщо цим насправді не живемо, – піднімає таке риторичне питання священик. – Ось християнин, до якого підходить вбогий. Серце його починає роздумувати, обливатися потом і кров’ю: чи дати милостиню чи ні?.. Ось батько сімейства, який ввечері може перехреститися і прочитати вечірні молитви з усіма дітьми та вранці в неділю зібрати всіх і повести до храму Божого. А потім вийти з себе і перетворитися на звіронравного тирана, а не на любовного батька, який повинен любов’ю вчити своїх дітей рухатись до вічності. В яку хвилину йому допомагав Священний текст Євангелія? У ту хвилину, коли він забув всю висоту людського служіння в християнстві, ким він був?.. Можливо, цієї хвилини йому не просто християнської висоти не вистачало, а й звичайної природної, людської?..».

Клірик УПЦ акцентує на заповітних словах апостола Павла нам – не виходити за рамки совісті. «Апостол Павел застерігає нас не засуджувати язичників, які, можливо, у простоті своїй, у незнанні Закону, прислухаючись до совісті, намагаються творити Закон. Як і малі діти, які, можливо, навіть у батьках своїх не бачать еталону чистоти, і  яких батьки не навчають відрізняти добро від зла, але всередині себе які мають написані закони про те, як правильно, а як неправильно чинити… Навіть у дітях ми бачимо зачатки того Божественного Закону, який написано на скрижалях нашого серця, – відзначає о. Олександр та закликає у підсумок завжди слухати голос своєї совісті та жити за заповідями Божими. – На теренах нашого непростого життя заступником від гріха є наша совість. Людина, яка постійно і методично не звертає уваги на крики і муки совісті, начебто створює маленькі пожежі, які щоразу випалюють її то з одного, то з іншого боку. А пізніше наступає той момент, коли ми називаємо людину безсовісною, коли в людині всередині не залишається нічого, що могло б її засудити і підказати, що “ні, чоловіче, ти робиш неправильно”. Я бажаю кожному не вбивати власної совісті, розвивати її, бути чутливим до неї, ніжно й уважно прислухатися до кожного поруху сердечного і, розвинувши внутрішню совість, дати можливість жити в нас самому Христу, Який стане нашою совістю, Який замінить мене самого всередині мене – і вже буде те, про що пише апостол Павел, “І живу вже не я, а Христос проживає в мені” (Гал. 2: 20)».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 299