Якщо маємо любов до Бога і ближнього, то наша віра є правильною – Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

У своїй проповіді в день пам’яті всіх святих, які в землі Руській просіяли, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій наголосив, що віра робить людину здатною прийняти в себе благодать спасіння. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Як відзначив Предстоятель, святі угодники Божі догоджали Богу єдиним шляхом – вірою, молитвою, постом, смиренням і любов’ю.

Його Блаженство нагадав слова апостола Петра про те, що людина сходить від віри до любові, та закликав показати у своїй вірі християнські чесноти.

«Якщо ти – віруючий, то покажи це своїми добрими справами», – зазначив Архіпастир та процитував заклик апостола Петра: «Докладіть всю пильність, і покажіть у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, а в пізнанні стримання, а в стриманні терпеливість, а в терпеливості благочестя, а в благочесті братерство, а в братерстві любов» (2Петр. 1: 5-7).

Як пояснив Блаженніший владика, чеснота розсудливості – це коли людина свідомо робить тільки добро, чеснота стриманості – коли людина – хоче вона чи ні – утримує себе від зла і простягається до добра, чеснота терпеливості – коли людина не нарікає, не хулить Бога і людей, а терпляче «ухиляється від зла і творить благо» (1Петр. 3: 11), а чеснота братерства – це любов до ближнього, до брата.

«Якщо людина живе благочестиво, то вона обов’язково починає любити свого брата. А як можна пізнати, що людина любить брата? Через любов до Бога, тобто якщо вона любить Бога, значить любить і брата. Тому апостол Петро говорить, що в братерстві покажіть любов… Це і є сходження людини від віри до любові», – відзначив владика.

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, віра обов’язково веде людину до любові, а наша любов показує, наскільки є правильною наша віра.

«Якщо є любов до Бога і ближнього, то ми правильно віруємо, якщо немає цієї любові, то ми ще неправильно віруємо, ще не виконали правил віри», – продовжив Архіпастир та зауважив, що мученики і сповідники, які в землі Руській просіяли, якраз показали у своїй вірі чесноти і ту любов до Бога, від якої ніхто їх не міг ані тортурами, ані катуванням відлучити.

Насамкінець Предстоятель закликав, щоб кожен із нас, своєю мірою, проходив тим шляхом, яким проходили святі, – зійшли від віри до любові.

«А все це полягає в одному словосполученні: виконуй Божественний Закон, або вручи себе Богу. Коли ми вручаємо себе Богу, то плани Богу не пишемо, а говоримо: «Господи, зроби так, як Ти вважаєш корисним для мене». І якщо ми все приймаємо з вдячністю Богу, то це і є той шлях спасіння, яким пройшли всі святі. Якщо ми будемо йти цим шляхом, то також будемо мати благословення Боже в земному житті, а ті скорботи, труднощі, хвилі житейського моря, які повстають проти людини і які часто потопляють її, для нас будуть незначними», – підсумував він.

Просмотров: 435