Божа Матір простягає до людства руку Своєї милості — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав під час проповіді в день свята ікони Пресвятої Богородиці «Троєручиця», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словом Предстоятеля, чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Троєручиця», що зберігається на Святій горі Афон, має дивовижну історію. Події, що поклали початок прославлення цього образу, відносять нас до VIII ст., до часів іконоборства, та пов’язані з подвигом прп. Іоанна Дамаскіна.

Як нагадав Його Блаженство, вклоняючись перед іконою Спасителя, Божої Матері або святого, ми віддаємо честь першообразу – тому, хто написаний на цьому святому образі.

«Як людина, коли знаходиться десь далеко від своєї мами, виймає її фотографію і цілує. Ніхто не думає, що це є мама. Просто фотообраз його думку переносить до матері. Цілуючи цю фотографію, він віддає честь матері. Так і щодо вклонінь перед святими іконами», – провів для роз’яснення таку паралель владика.

Викривачем іконоборства був якраз прп. Іоанн Дамаскін. Блаженніший владика пригадав передання про зцілення прп. Іоанна за молитвами саме перед іконою Богородиці «Троєручиця».

Як зауважив Блаженніший Митрополит Онуфрій, це було в часи правління імператора-єретика Льва Ісавра, коли його воїни спалювали ікона та катували тих, хто шанував святі образи. Лише в Дамаску православні не були гнані, тому що першим міністром у місцевого халіфа був ревний християнин, богослов і гимнограф Іоанн Дамаскін. Тоді імператор вирішив позбавити Церкву захисника Православ’я і наказав майстерним переписувачам ретельно вивчити почерк прп. Іоанна і підробити нібито його рукою лист з пропозицією зради. Халіф повірив імператору та повелів відсікти кисть правої руки Іоанна Дамаскіна, якою той нібито писав зрадницькі рядки. Відтята кисть була повішена у всіх людей на виду, на базарній площі, як жест зради.

«Прп. Іоанн Дамаскін страждав від болю, втрати крові й попросив князя віддати йому руку, щоб поховати її в землю – «від цього я ще більше страждаю», – продовжив оповідати Архіпастир. – Він приніс кисть додому, поклав на ікону Божої Матері й попросив Її в молитвах допомогти зцілити його, щоб єретики побачили дію Божої благодаті. Іоанн Дамаскін заснув, а коли прокинувся, то побачив, що рука зажила, залишився лише червоний рубець. Він пішов до правителя, і халіф повірив у вірність Іоанна та запропонував повернутися до державних справ… Однак прп. Іоанн Дамаскін відмовився й пішов у монастир св. Савви Освященного, де підвизався до смерті й написав знамениті церковні піснеспіви».

На згадку про диво прп. Іоанн Дамаскін прикріпив до нижньої частини ікони Божої Матері, перед якою молився, зображення правиці, відлиту зі срібла.

Як резюмував Предстоятель, афонські отці, які зберігають ікону Богородиці «Троєручиця», говорять, що «двома руками Божа Матір тримає Свого Сина — Спасителя, а третю Свою руку — руку милості — простягає до тих, хто приходить до Неї зі своїм покаянням».

Насамкінець Архіпастир закликав: «Молімося Божій Матері, щоб Вона простягла Свою руку милості до нас, щоб Вона допомагала нам у нашому земному житті, щоб життя було нами прожите так, аби в майбутньому віці ми спромоглися спасіння на небі во Христі Іісусі Господі нашім».

Просмотров: 388