Найглибше смирення, коли людина усвідомлює себе першою з грішників — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій дав настанову під час проповіді в день пам’яті апостолів Петра і Павла, у чому саме маємо наслідувати святих первоверховних апостолів, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як зазначив Предстоятель, Свята Церква сьогодні оспівує апостолів Петра і Павла як «тих, які освятили усі кінці Всесвіту й привели людей до Христа».

Блаженніший владика пояснив, чому саме Господь назвав апостола Петра, який від самого початку був Його вірнем учнем, — каменем віри.

«Святий апостол Петро був стовпом віри… Він був дуже гарячий ревнитель правди Божої і слави Божої, тому Господь назвав його каменем віри», — зокрема сказав він.

На відокрему від апостола Петра, як нагадав Архіпастир, апостол Павел спочатку був гонителем християн і відчував злість проти Спасителя.

«Він попрямував до Дамаску, щоб в’язати тих, хто вірує в Христа, і кидати їх в темниці, а прийшов тим, хто проповідує Христа як Сина Божого, як Спасителя світу», — відзначив Його Блаженство та зауважив, що святий апостол найбільше потрудився в благовісті Святого Євангелія.

За словом Митрополита Онуфрія, апостол Павел поєднував у собі, як не парадоксально, смиренням і велику вченість — «цим він підкорив серця багатьох людей і звернув їх до Господа».

«Апостол говорив, що Христос прийшов у світ, щоб спасти грішників, між котрими я — перший. Це найглибше смирення, коли людина розуміє, що вона є першою з усіх грішників», — підкреслив владика.

А при цьому, як продовжив Предстоятель, апостол щиро прагнув навернути людей до істинної віри. «Коли вчені мужі говорили апостолу, що велика наука доводить тебе до божевілля, він відповідав, що я не божевільний, хотів би, щоб і ти сам, як я – пізнав Світло Істини, благодать спасіння і Того, Хто заради любові до людини став Людиною», — додав він.

Підсумовуючи сказане, Митрополит Онуфрій наголосив: «Кожен із цих апостолів є для нас прикладом певної чесноти. Апостол Петро — ревності і твердості у вірі, апостол Павел — смирення й неймовірної працьовитості».

Просмотров: 529