Читання Апостола. Звільнись від рабства гріха – протоієрей Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 4-у після П’ятидесятниці (Рим. 6: 18-23).

Про рабство гріха і рабство праведності, а також про те, як важливо прагнути в житті рабства Божій правді як відданості Богу і свідомій віддачі своєї волі і свого життя в руки Господні. 

Нам видається, що ми не є рабами гріха. Однак це не так, переконаний о. Олександр. «Подумаймо: чи можемо ми бодай на день відмовитися від таких звичних радощів земних, як, наприклад, солодощі тощо? Рабство елементарним видам гріха і є темою сьогоднішнього Апостольського читання. Апостол Павел акцентує особливу увагу на двох термінах: “рабство гріха” і “рабство Божій правді”, – наголошує священик. – Чому він використовує такі терміни? Звичайно, не можна назвати “рабство Богу” саме рабством, це – відданість, вільна віддача своєї волі і свого життя в руки Господні. Але коли говоримо про рабство гріха як антитезу правді Божій, то не можна себе виправдовувати. Кожен із нас відчуває на собі тягар цього рабства. Кожен християнин повинен старатися, принаймні з Божою допомогою, позбутися рабства певного гріха».

Крім того, священнослужитель пропонує уявити собі рабство праведності. «Коли, припустімо, син розуміє, що хоча б раз на тиждень треба обов’язково подзвонити батькам, які знаходяться далеко, і сказати їм декілька теплих слів, і запитати, як вони там живуть, – продовжив він. – Або бачачи ті блага, які нам дарує Господь, подякувати за них хоча б вранці і ввечері. Ось, що може бути вільним рабством, яке ми використовуємо як антитезу. “Звільнившись від гріха, ви стали рабами праведності” (Рим. 6: 18), – говорить апостол Павел».

Тому дуже важливо, за словами отця Олександра, з такою ж странністю і віддачею, як ми свої очі, вуха, язик, руки, ноги віддаємо на служіння гріху, віддати себе на служіння Богу. Кожного дня звітувати покаянно: чи був я християнином цього дня.

«Апостол Павел підказує, в яку сторону нам йти, щоб врешті-решт отримати щастя. І не лише небесне, а й земне, щоб і наш дух, і наше тіло стали безсмертними», – додав протоієрей Олександр Клименко та побажав кожному сподобитися величезного дару від Господа – жити праведно.

Просмотров: 237