Літні канікули-2021: в єпархіях УПЦ організовано православні дитячі літні табори (фото, оновлено)

Упродовж останніх років діють і користуються популярністю у батьків православні дитячі табори. Тут, крім оздоровлення, участі в спортивних, розважальних і повчальних заходах, діти виховуються на принципах християнських традицій, мають можливість регулярно приступати до Таїнств Сповіді та Причастя. Через пандемію COVID-19 діти напрочуд потребують відпочинку на природі.

В єпархіях Української Православної Церкви організовано православні літні табори, скаутські походи та квести для активного відпочинку й духовного розвитку дітей. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

З 13 по 17 липня 2021 року з благословення керуючого Вознесенської єпархії архієпископа Вознесенського і Первомайського Олексія на березі Південного Бугу відбувся 4-й православний скаутський збір-похід «Громові скелі – 2021». Були присутні патрулі з Первомайська (Свято-Покровський, Святого Миколая та Великомучениці Варвари), Миколаєва та Херсона.

Розпочався збір-похід із Божественної літургії та молитви на початок справи. Після відбулось  урочисте відкриття та знайомство  дітей з іншими патрулями біля вогнища.

Діти та батьки мали можливість оздоровитись на березі Південного Бугу та поринути у вирій незабутніх скаутських розваг. Незабутні враження та позитивні емоції викликали у дітей сплави на рафтах порогами Південного Бугу, спілкування з гуртом Валькірії, котрий продемонстрував реконструкторські бої. Зокрема всі охочі мали змогу  зануритись у середньовіччя,  спробувати одягнути  лати та обладунки і провести тренувальні  бої в спеціальних захисних обладунках. Також традиційно проводились  денні та нічні скаутські ігри, посвяти, купання в річці, смачні страви, виготовлені на вогнищі. А головне, що за цей час діти мали змогу навчитись  радіти життю без мобільних телефонів, спілкуючись і встановлюючи дружні стосунки із своїми ровесниками віч-на-віч.

У Вінницькій єпархії, з благословіння митрополита Вінницького і Барськогого Варсонофія, відбувся триденний рафтинг-табір, організований Молодіжним відділом єпархії.

16 липня 2021 року розпочався сплав річкою Південний Буг 30-х учасників.  Спочатку команда зібралась на центральному автовокзалі та вирушила до місця сплаву с. Некифорівці. Молебінь, інструктаж та легкий сніданок відкрили роботу табору. П’ятигодинний сплав із пригодами, яскраві емоції та легка втомленість супроводжували учасників до наметового табору с. Воробіївка. Вечірні молитви та знайомство під тріск багаття із чаєм завершили перший день.

Наступного дня, 17 липня, діти ходили з екскурсією на пороги, слухали бесіди на духовні теми від протоієрея Миколая Дудніка та диякона Георгія Толчева, грали в ігри, дихали вологим повітрям з евкаліптом у банному наметі та пробували на міцність дубові віники. Смачний плов, шурпа та шашлик – всі ці страви з молодого барана приготував шеф-кухар диякон Георгій на вечерю. Молитви та піснеспіви під гітару завершили суботній день.

Недільний день для всіх учасників розпочався з Божественної літургії, яку звершив священик Павел у місцевому храмі с. Воробіївка. Сніданок, згортання наметового табору  та подальший сплав до с. Сокілець наповнили неділю незабутніми враженнями. Подячний молебень та підбиття підсумків стали безцінним досвідом для організаторів сплаву.

У с. Веснянка Волинської області релігійна громада святого рівноапостольного князя Володимира Волинської єпархії провела православний дитячий оздоровчий наметовий табір «На хвилях радості». Духівниками табору виступили настоятель храму ієрей Віктор Обдар та ієрей Сергій Заболотний. Діти мали змогу відчути себе справжніми туристами і пожити в наметах.

Звичайно, що найпершим і найважливішим атрибутом табору стала молитва: молебень перед початком та після завершення роботи табору, вечірні та ранкові молитви, а також перед і після їжі. Невід’ємною частиною дня в таборі була хресна хода навколо наметового містечка.

Перший день табору розпочався з заїзду дітей і молебнем. Далі дітям було проведено інструктаж з техніки безпеки, веселі старти, знайомство з вожатими. День закінчився святковим вогнищем, де діти представили свої загони.

Другий день був дуже цікавий і насичений. Діти купалися, брали участи в інтелектуальному конкурсі «Православний ерудит», у якому мали змогу перевірити свої знання з Закону Божого. Особливостями цього дня було бесіда з отцем Віктором на тему «Правда і кривда». Також дітей відвідав особливий гість – дільничний офіцер поліції, який розповів про специфіку своєї роботи. Діти мали змогу поставити йому питання, які їх цікавили. Вечір закінчився переглядом мультфільму.

Третій день розпочався з ранкової Літургії, де всі діти приступили до Таїнств сповіді і Причастя. Протягом дня були проведені спортивні ігри «Задаваки» і «Лісовий спецназ». Цього дня дітей відвідали представники молодіжно-рятувального центру «Тивер», які розказали про поведінку на воді та правила безпеки життя. Також долучилася методист відділу гуманітарних дисциплін, старший викладач кафедри теорії та методики викладання шкільних предметів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Бацмай Світлана Анатоліївна, яка за допомогою ігор підтягнула знання дітей. Завершився вечір прощальним вогнищем, де діти переглянули відео-колаж про своє перебування в таборі.

Останній день почався з розбирання наметів і “English fun”, подячного молебню. Отець Віктор під час проповіді подякував всім та оголосив табір закритим.

У с. Старосілля Волинської області понад 100 дівчаток віком від 7 до 14 років із різних куточків Західної України цікаво та корисно провели час у православному таборі «Стежина добра», що діяв на території Свято-Троїцького жіночого монастиря Волинської єпархії. Це уже друга зміна відпочивальників табору цього року.

Діти потрапили до справжнього «Корабля спасіння» – саме таку назву мала ця зміна для дітей. Щодня корабель та його пасажири зупинялися на різних островах, щоб познайомитися, здружитися, порадіти та ще багато іншого. Зокрема, організатори влаштовували різні ігри, майстер-класи, нічне та денне орієнтування, туристичні змагання і лабіринт.

Особлива увага приділялася духовним бесідам, які розробляв духівник зміни отець Павло Чамахуд. На цих, власне, бесідах студенти Волинської духовної семінарії і вожаті груп розповідали, що таке смирення, спасіння душі, пояснювали роль та значення Таїнств сповіді і причастя. Усе для того, щоб на Божественній літургії усі свідомо та зрозумінням усього, що відбувається, приступали до Таїнств.

Щоранку та кожного вечора дітки брали участь в читанні молитовного правила. У дні, коли в монастирі звершувалася літургія, охочі мали змогу посповідатися та причаститися Святих Христових Таїн. А ще – поспівати на богослужінні. Адже дівчатка за кілька днів змогли зібрати власний хор, а  після, підготувавшись та вивчивши деякі духовні піснеспіви, заспівали їх у храмі.

«Насправді, дуже тішить, що діти цієї зміни були дуже дружніми і швидко згуртувалися. Склалися у них також і по-особливому теплі стосунки з їх наставниками. Це значить, що наша робота не даремна», – поділився враженнями педагог-організатор Дарина Мельничук.

Вона додала: «Якщо у перші дні діти були не готові до того, що у них заберуть телефони, плакали і хотіли додому, то вже в останні дні всі плакали від того, що не хотіли їхати з табору».

Адже як не дивно, життя без телефонів, дитяча, а не сучасна музика, вивчення молитв і духовних піснеспівів, зрештою живе спілкуваня – усе це дітям дуже подобається, бо це не щось матеріальне, це те, заради чого у «Стежину добра» дітям хочеться повертатися знову і знову.

З благословення митрополита Хустського та Виноградівського Марка та з ініціативи настоятеля Свято-Успенського храму с. Красна Хустської єпархії прот. Іоанна Петровці, з 14 до 17 липня 2021 року проходив денний православний табір “Любов”.

У таборі, який проходить уже п’ятий рік поспіль, взяли участь 80 дітей віком від 8 до 13 років. До програми табору було включено:
– духовні бесіди
– катехизаційні гуртки
– спортивні та інтелектуальні ігри.

Табір був поділений на три групи. У кожній групі були свої вожаті, які допомагали у проведенні табору.

З кожним роком все більше дітей долучаються до участі в таборі.

У Горлівській єпархії в день пам’яті преподобного Сергія Радонезького пройшов зліт недільних шкіл Торецького благочиння «Сергіївські зустрічі». У ньому взяли участь дитячі парафіяльні школи «Лествиця» при Макаріївському храмі, «Агница» при Пантелеймонівському храмі і «Свіча» при Тихвинському храмі.

У день його пам’яті на території Макаріївської парафії Торецька відбувся молебень, за яким піснеспіви виконали діти.

Потім для учасників зльоту пройшов квест, в якому вихованці показали відмінні знання основ віри, Святого Письма, історії Церкви, літургіки, отримані протягом року. Кожна команда пройшла п’ять станцій: пізнавальну, музичну, декоративну і театральну. Виконуючи цікаві завдання, діти проявили ерудицію і показали свої таланти, а також дізналися багато нового.

Після закінчення квесту настоятель Макаріївського храму протоієрей Георгій Клапчук нагородив кожну недільну школу грамотою. Після учасників зльоту чекали спілкування і трапеза. Багато хто знайшов нових друзів, а значить – спілкування недільних шкіл продовжиться.

Православний скаутський табір «Літні зорі» відбудеться з 1 по 13 серпня 2021 року в лісі у смт. Клавдієво-Тарасове (Київська область). Проведе табір організація «Православні скаути України».

У програмі: оригінальні майстер-класи з хореографії, малювання, фотографії, акторської майстерності та ін., квести, заняття за скаутським спеціалізаціями (виживання, орієнтування, стрільба та ін.), цікаві пригоди й активності. «Наш табір – це можливість не тільки пройти захоплюючі випробування, але й розвинути свої творчі здібності, змінити себе і знайти справжніх друзів!» – пишуть організатори.

Крім того, діти будуть щодня спілкуватися з духівниками «Православних скаутів України» – протоієреями Володимиром Тукалом, Сергієм Навалихіним, Іоанном Троньком та ієреєм Ігорем Оленевим. У рамках табору прямо в лісі буде звершено Божественну літургію.

Записатися для участі в таборі можуть діти віком від 8 до 16 років. Кількість місць обмежена. Телефони для довідок: 093-158-00-06 (Ксенія Навалихіна); 097-877-04-72, 099-210-49-84 (Іван Дармороз); 063-304-75-19 (Анастасія Демченко).

Просмотров: 1181