«Слово Предстоятеля»: Про скорботи і труднощі (відео)

Будьмо добрими, вдячними Богу за все, що нам попускає. І через скорботи, труднощі Бог, подібно тому, як суворий батько-тренер муштрує спортивного чемпіона зі своєї дитини, нас зробить «духовними чемпіонами».

24 липня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцятий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зауважив, що труднощі і скорботи нам попускає Господь для заповнення нестачі нашого покаяння.

Блаженніший владика пригадав історію з життя про те, яке значення для людини мала скорбота.

За його словами, в духовній семінарії працювала благочестива дівчина. Якось вона поверталася додому в електричці. У тамбурі їхала компанія молодиків. Один з юнаків підійшов до дівчини і почав її вмовляти вийти з ним.

«Дівчина відчула щось недобре і відмовилася. Тоді хлопець вийшов у тамбур, поговорив зі своїми друзями і, зайшовши до вагону, почав її вже рішуче вмовляти вийти, злим голосом став кричати: “Ти знаєш, я тебе програв у карти, я повинен тебе вбити. Якщо ти не хочеш вийти, то я зроблю з тобою це тут”. Він поліз у кишеню і витяг ніж, – розповів про такий прикрий випадок Архіпастир. – Весь народ мовчав, бо всі були у страху й тремтіли. Дівчина, побачивши, що в неї крайнє становище, як вміла, стала молитися Богові. Вона пообіцяла: “Господи, якщо Ти мене збережеш від смерті, то обіцяю своє життя присвятити Тобі на служіння”. Тут цього хлопця охопив страх і він наче зацепенів, не міг поворухнути ні рукою, ні ногою. “Що ти зі мною зробила? Якщо я тебе не вб’ю, то мене вб’ють друзі”, – закричав він. Компанія молодиків зайшла до вагону, взяла його під руки і вивела зі словами: “Ну досить, підемо”. Не відомо, що сталося потім із тим хлопцем… Дівчина повернулася додому в тремтінні. До батьків якраз завітав наречений просити її руки. Дівчина з тремтінням розповіла всю історію, яка з нею сталася, та відмовилася одружуватися. Вона стала інокиненю і присвятила своє життя Богу».

Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив, що через скорботу Бог привів дівчину до більш досконалого духовного життя, та не виключив, що дехто може обуритися, мовляв, «якщо Бог є любов, то чому так жорстоко відноситься до Свого творіння». «Дійсно, Бог є любов, і все, що Бог робить, є любов. Але любов  – це не потурання людським немочам», – пояснив він.

Його Блаженство зазначив, що був свідком того, коли батько ставав спортивинм тренером для своєї дитини. Виховував дитину у строгості, вимагав дотримуватися суворої дієти, не дозволяв бити байдики з друзями, натомість змушував тренуватися до упаду.

«Та дитина, яка пам’ятала, що батько так робить із любові, ставала чемпіоном. А та дитина, яка вважала, що це жорстокість батька й не слухала його, не ставала чемпіоном. Господь хоче, щоб ми всі були духовними чемпіонами. Тому попускає скорботи, труднощі в нашому житті, щоб через їх подолання, через їх терпіння ми приходили до досконалої ступеня духовної досконалості. Добре завжди здобувається важким трудом  і подвигом, недобре, зле саме липне до людини. Будьмо добрими, вдячними за все, що Бог нам попускає. І Бог через скорботи, труднощі й нас зробить чемпіонами, зробить нас більш духовно досконалими», – підсумував владика.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 865