День Хрещення Русі — 2021. Текстова трансляція та вся інформація про урочистості

Сьогодні, 27 липня 2021 року, повнота православної України збирається у столиці на урочистості Дня Хрещення Русі, щоб об’єднатися у спільній молитві за мир та добробут нашої держави на Володимирській гірці, під час Великого Хресного ходу з шанованими святинями нашого краю та під час Богослужінь в Києво-Печерській Лаврі, які очолить Предстоятель Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ слідкує за подіями та оперативно інформуватиме про усі особливості цих святкових днів.

26 липня. Напередодні святкування 1033 річниці з Дня Хрещення Русі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України надіслав поздоровлення всім українцям, у якому підкреслив: “День Хрещення нашого народу є його Днем народження. Тому що охрестившись, люди пізнали істинного Бога. Святий князь Володимир молився, коли охрестив Русь: «Боже Великий, який створив небо і землю, подивись на цей новий народ і дай йому силу, утверди його в Православній вірі!»”.

Читайте також про особливості цьогорічних урочистостей: Голова Інформаційно-просвітницького відділу розповів про особливості святкування Дня Хрещення Русі у 2021 році

Цього року Хресний хід на День Хрещення Русі буде ще одним свідченням вірності Православ’ю – керуючий справами УПЦ

Блаженніший Митрополит Онуфрій благословив 28 липня у всіх монастирях і храмах УПЦ звершити святковий передзвін

Вчора ввечері в Трапезний храм преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври прибули чудотворні ікони Пресвятої Богородиці для участі у святкуванні Дня Хрещення Русі.

Почаївська та Зимненська чудотворні ікони із заходу країни, Касперівська ікона з півдня і Любецька ікона Божої Матері з північної частини України — Чернігівщини.

У дні київських урочистостей ці та інші святині будуть виставлені для поклоніння після Хресного ходу в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври — 27 і 28 липня, у т.ч. в нічний час. Детальніше про чудотворні образи Божої Матері читайте за посиланням.

Для тих, хто не зможе приєднатися до урочистостей в столиці, організовано прямі трансляції на телеканалах «Інтер», «Перший Незалежний», «Глас», а також відбуватимуться включення наживо на офіційній сторінці УПЦ у фейсбук.

Більшість паломників з різних єпархій виїхали ще ввечері.

Паломники з різних храмів Херсонської єпархії відбули до Києва після молитви на території Свято-Духівського кафедрального собору Херсона.

Біля кафедрального собору на честь Сходження Святого Духа м. Чернівці духовенство єпархії звершило молебень перед подорожжю паломників Чернівецько-Буковинської єпархії до Києво-Печерської лаври на хресний хід та святкування 1033-річчя Хрещення Русі. Подорожуючих супроводжували працівники поліції. О 6:49 адміністратори офіційної сторінки у фейсбук єпархії вже були біля підніжжя пам’ятника святого рівноапостольного князя Володимира.

Ранок 27-го липня. 09:00. Столиця вже готується до урочистостей. Оператори, правоохоронці вже на своїх місцях. Паломники гуртуються біля Києво-Печерської Лаври. До зустрічі на Володимирській гірці.

Прибули до Києва також зокрема паломники з Мукачівської єпархії.

10:05. На Володимирську гірку, де буде звершено святковий молебень, вже доставлено чудотворні святині: мощі св. князя Володимира та шановані ікони Божої Матері.

                  Фото: Facebook-сторінка архімандрита Агапіта (Мукачівська єпархія)

На святкування Дня Хрещення Русі до Києва вже прибули офіційні делегації Антиохійської Православної Церкви, Сербської Православної Церкви та Православної церкви Чеських земель і Словаччини, як повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Сьогодні, 27 липня, від Антиохійської Православної Церкви прибула делегація на чолі з єпископом Селевкійським Єфремом, секретарем Священного Синоду Антиохійської Православної Церкви. В аеропорту делегацію зустріли єпископ Гостомельский Тихон, вікарій Київської Митрополії УПЦ, та ієрей Віталій Горзов, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Вчора, 26 липня, прибула офіційна делегація Сербської Православної Церкви у складі єпископів Ремесіанського Стефана та Топлічського Ієрофея, вікаріїв Святішого Патріарха Сербського. В аеропорту делегацію зустрічали єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії УПЦ, Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях, єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, вікарій Київської Митрополії УПЦ, та ієрей Василій Пріц, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Цього ж дня на святкування прибув представник Православної Церкви Чеських земель і Словаччини архієпископ Пражський Михаїл, якого в аеропорту зустрів єпископ Васильківський Миколай, вікарій Київської Митрополії УПЦ, та ієрей Никита Козлов, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

На телеканалі «Перший Незалежний» триває онлайн-марафон, присвячений святкуванню 1033-річчя Хрещення Русі.

11: 20. 53 єпархії УПЦ. Сьогодні всі збираються на спільну молитву у День Хрещення Русі! Дивіться пряму трансляцію з Володимирської гірки на Facebook-сторінці УПЦ.
Володимирська гірка вже сповнена богомольцями, а віряни з різних єпархій УПЦ все прибувають – миряни і духовенство, черниці і сестри милосердя, діти і люди похилого віку з усіх регіонів України.

 

Протоієрей Сергій Вейга, член оргкомітету – про святкування Дня Хрещення та організацію Хресного ходу:

 Насамперед вітаю вас, дорогі браття й сестри, з днем пам’яті рівноапостольного князя Володимира, котрий приніс нам Православну віру!.. Хресний хід, який відбудеться, – це велика подія! Я є організатором Хресного ходу, ми розподіляємо та влаштовуємо людей на ночівлю. У нас великий штаб – із кожного благочиння є представники… Також з кожного благочиння присутні близько 10 чоловік і волонтерів. Завдання в тому, щоб зустріти людей на Європейській площі, відвести на Володимирську гірку, провести в Лавру, а далі – на ночівлю та, за можливістю, залишити вже на Божественну літургію в Лаврі.

Ви бачите цю величезную кількість людей! Звичайно, цікаво послухати наступного дня, як певні ЗМІ будуть розповідати, що всього кілька тисяч зібралося і т.д. Я підкреслю, що зараз тільки з Житомирської єпархії приїхало 4 тисячі чоловік (!) (підкреслю, це не з Житомирської області, а з єпархії). І це не найбільша єпархія УПЦ.

Ми дуже сподіваємося на ефективну роботу правоохоронних органів, які тут присутні. Зараз ними приймаються заходи безпеки, щоб уникнути провокацій різного роду радикальних організацій. Хресний хід ніякого відношення до політики не має. Наша мета – помолитися святому князю Володимиру, помолитися перед чудотворними іконами, довести нашу єдність УПЦ, яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. Чекаємо вас на Хресному ході!

12:00. Віряни УПЦ – вже на Володимирській гірці.

12: 40. На Володимирську гіру прибву Блаженніший Митрополит Онуфрій та благословляє вірян.

12: 58. Ієрархи Антіохійської, Сербської Православної Церков та Церкви Чеських земель і Словаччини в очікуванні молебню на Володимирській гірці.

                    Фото: Telegram-канал замглавы ВЗЦЗ УПЦ прот. Миколая Данилевича

Ієрарх Сербської Православної Церкви, єпископ Ремесіанський Стефан: 

– Ми сьогодні приїхали з благословення Предстоятеля Сербської Православної Церкви Патріарха Порфирія на свято святого князя Володимира. У нас, звисайно, тисячолітня така спільна історія. Ми хочемо сказати людям, які тут знаходяться, що ми разом із вам, з вами Сербська Церква. 

Я тут ніколи не був. Ми просто здивовані, що тут так багато народу, думаю, що тут вся Україна. А там, де народ, там і Господь. 

13:00. Розпочався молебень на Володимирьскій гірці, який очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій.

13: 29. Після молебню розпочався масштабний багатотисячний Хресний хід центральними вулицями столиці з чудотворними мощами св. князя Володимира та шанованими іконами Божої Матері до Києво-Печерської Лаври, щоб благословити всіх українців благодаттю святих.

13: 45. Хресний хід спускається до Європейської площі, де чекають віряни, які не змогли потрапити на Володимирську гірку через велелюдність.

13: 59. Біля поклінного хреста на вулиці Грушевського Блаженніший владика разом з усім духовенством та мирянами помолився за упокій душ тих, хто загинув у трагічних подіях лютого 2014 року, та поклав квіти.

14: 08. Хресний хід проходить повз Урядовий квартал із молитвою.

14: 37. Єпископат уже заходить до Києво-Печерської Лаври, аби звершити богослужіння. А богомольці ще продовжують Хресний хід із молитвою до Лаври вулицями Києва.

За даними поліції, кількість хрестоходців більше, ніж у минулі роки.

Пряма трансляція молебню та Великого Хресного ходу – на “Інтері”.

 

Сюжет ТК “Інтер” про Молебень та Хресний Хід в День Хрещення Русі.

15.00. Розпочалося всенічне бдіння в Києво-Печерській Лаврі та брифінг.

За офіційними (попередніми) підрахунками, понад 350 тисяч вірян взяли участь у Великому Хресному ході до Дня Хрещення Русі Таку цифру під час брифінгу, що відбувся після Хресного ходу, озвучив Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній. А це, нагадаємо, навіть більше, ніж у минулі роки.

 

Пряма аудіотрансляція Всенічного бдіння з Києво-Печерської Лаври.

18:30 Всенічне бдіння на соборній площі Києво-Печерської лаври завершилось. Віряни продовжують підходити у Трапезний храм, щоб вклонитися святиням, які прибули на Великий Хресний хід.

Завтра урочисте богослужіння розпочнеться о 7:30. Божественну літургію очолить Блаженніший Митрополит Онуфрій.

00:00 – Нічна Літургія в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Богослужіння очолив голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент. Віряни вклоняються чудотворним святиням, які було доставлено до Києва на урочистості, а також мали змогу приступити до Таїнств.

06:50. У Києво-Печерській лаврі відбувся брифінг Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія та представників Помісних Церков, гостей святкування Хрещення Русі.

Ієрархи Помісних Церков — єпископ Селевкійським Єфрем, секретар Священного Синоду Антиохійської Православної Церкви; єпископ Ремесіанський Стефан, вікарій Патріарха Сербського; архієпископ Празький Михаїл, представник Православної Церкви Чеських земель і Словаччини — привітали православних українців та поділилися враженнями від участі в урочистостях з нагоди Хрещення Русі.

07: 30. Розпочалося Богослужіння. Пряма трансляція урочистої Божественної літургії з Києво-Печерської Лаври. Очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій.

08: 30. Проповідь Предстоятеля УПЦ: Нехай молитвами святого князя Володимира Господь допомагає нам бути гідними його нащадками.

У день пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира, у Святому Хрещенні Василія, та з нагоди 1033-ї річниці Хрещення Русі, УПЦ урочисто відзначила 1033-річчя Хрещення Русі. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Успенської Києво-Печерської Лаври.

Читайте також: Вітальне слово представника Антіохійського Патріархату єпископа Селевкійського Єфрема з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі.

Вітальне слово Патріарха Сербського Порфирія з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі.

Вітальне слово Митрополита Чеських земель і Словаччини з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі.

Вітальне слово архієпископа Празького Михаїла з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі.

Просмотров: 2946