Керуючий справами УПЦ підбив підсумки Великого Хресного ходу з нагоди 1033-річчя Хрещення Русі (+відео)

27 липня 2021 року, після завершення Великого Хресного ходу від Володимирської гірки до Києво-Печерської лаври, в Успенському соборі обителі відбувся брифінг для ЗМІ, під час якого керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній підбив підсумки молитовної ходи, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

«Участь у Хресному ході взяли наші громадяни, наші віряни – різні за статусом, політичним вподобанням, різні за віком, але їх об’єднувала Православна віра і вірність Українській Православній Церкві, – зазначив митрополит Антоній. – Православна віра – це велика сила для українського народу, тому що протягом уже багатьох віків саме Православна віра виховує наш народ. Я б навіть сказав, що Православна віра є важливим елементом ідентичності української нації, українського народу.

За першими підрахунками у Хресному ході взяли участь понад 350 тисяч людей, зазначив керуючий справами УПЦ. «Українська Православна Церква – це Церква усієї України, – сказав митрополит. – І ми це сьогодні побачили, тому що хрестоходцями були наші парафіяни з півночі, півдня, центру нашої країни, заходу, сходу. Тобто сьогоднішній хресний хід об’єднав усю нашу Україну».

Митрополит Антоній також розповів про особливу присвяту цьогорічного Великого Хресного ходу.

«Головною ідеєю сьогоднішнього хресного ходу була саме вірність Православ’ю, – підкреслив владика. – Ми знаємо, що в історії нашої держави були такі сторінки, коли частина нашої країни входила в інші держави. Інколи вони хотіли асимілювати наш народ, але саме вірність нашого населення Православній вірі давала цю силу. Тому я можу сказати, що всі, хто бореться з Українською Православною Церквою, таким чином борються і з українською державністю, і з українською нацією як народом».

Керуючий справами УПЦ розповів, що сьогодні віряни УПЦ дякували Богу за те, що українці вже багато століть є дітьми Божими, є православним народом, і просили, щоб і в майбутньому Господь, по молитвах святого Володимира і всіх святих нашої землі, зберігав нас в огорожі Православної віри.

За словами владики Антонія, хресний хід також став можливістю засвідчити вірність Церкві у ситуації, коли в Україні здійснюється спроба легітимізувати розкол, ігноруючи мільйони вірян канонічної УПЦ.

«В цей час дуже важко зрозуміти – вважаючи на вплив засобів масової інформації – де є істина. Тому що створюється навіть таке альтернативне православ’я, коли зміщуються поняття. Коли ті, хто є канонічними, якимись силами вважаються неканонічними. Тобто [ці сили] відмовляються від тих основ Православної віри, на яких базувалась Православна Церква протягом усієї своєї історії».

Насамкінець митрополит Антоній привітав усіх з Днем Хрещення Русі: «Я усіх нас вітаю з цією подією. Бажаю, щоб Господь нас почув. І святий князь Володимир, який стоїть у Престолу Божого, помолився за кожного і за кожну українську родину і дав нам злагоду, спокій, дав нам мир у нашій державі, щоб ми могли трудитися на нашій землі й з відкритим серцем йти у майбутнє. Але наше майбутнє пов’язане і будується тільки на нашій Православній вірі. Зі святом усіх!».

  Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1183