У Чернігівській єпархії освячено відроджений храм свт. Феодосія Чернігівського

24 липня 2021 року, в день пам’яті рівноапостольної княгині Ольги, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій звершив освячення храму свт. Феодосія Чернігівського та першу Божественну літургію у новоосвяченому храмі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Чернігівської єпархії.

Його Високопреосвященству співслужили: секретар Єпархіального управління прот. Ігор Пидан, благочинний Городнянського округу прот. Мирон Ковалівський, настоятель храму прот. Василій Вучкан та духовенство благочиння. Богослужбові піснеспіви виконала хорова група вихованців Чернігівського духовного училища під керівництвом регента Лариси Слесаренко.

За богослужінням були піднесені особливі молитви про припинення епідемії, про лікарів та одужання хворих.

Після прочитання Євангелія митрополит Амвросій звернувся до духовенства, парафіян і паломників з архіпастирським словом про житіє святої княгині Ольги, з якої почалася просвіта Київської Русі світлом християнства.

Його Високопреосвященство нагадав, що ім’я Ольга (Хельга) перекладається з давньоскандинавської мови як «свята» і підкреслив, що княгиня усвідомлювала: без храму, без богослужіння та Причастя немає радості в цьому житті і неможливо досягти життя вічного.

Після завершення літургії митрополит Амвросій нагородив архієрейськими грамотами парафію храму на чолі з протоієреєм Василієм Вучканом, а також благодійників, які зробили свій внесок у відродження храму, і прикликав на всіх Боже благословення.

Храм у селі Слобода був побудований в 1913 р. Це один з перших храмів Чернігівщини, зведених на честь святителя Феодосія, покровителя краю, канонізованого 9 (22) вересня 1896 року.

Старовинний сільський храм загорівся 15 червня 2020 р. від удару блискавки. Незважаючи на зусилля пожежніків, дерев’яний храм згорів повністю, від нього залишився лише кам’яний фундамент.

Остання Божественна літургія була звершена за тиждень до пожежі, 8 червня 2020 р. у день Святого Духа.

Невелика, але дружна громада храму на чолі з настоятелем усього за рік відбудували церкву на дореволюційному фундаменті, що залишився після пожежі. Кошти на будівництво жертвували жителі не тільки Слободи, а й усього старостинського округу – Бутівки, Здрягівки та Полісся. У храмі звучать молитви і за небайдужих жителів з усієї України, хто перерахував посильні пожертвування на добру справу.

Просмотров: 263