Вітальне слово архієпископа Празького Михаїла з нагоди 1033-ліття Хрещення Київської Русі

28 липня 2021 року представник Православної Церкви Чеських земель і Словаччини архієпископ Празький Михаїл, після завершення Божественної літургії в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, виголосив вітальне слово з нагоди 1033-ї річниці  Хрещення Київської Русі.

Нижче подаємо повний текст слова в перекладі українською мовою.

Його Блаженству,                                                                                  

Блаженнішому Онуфрію,

митрополиту Київському

і всієї України

Ваше Блаженство, дорогий Владико!

Дозвольте мені, як члену Священного Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, від повноти нашої Церкви привітати Вас з річницею радісної і найважливішої в історії руського, українського і білоруського народу події – Хрещення Русі.

Сьогодні ми урочисто святкуємо день пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, який 1033 роки тому хрестив Русь, привів свій народ до віри в істинного Бога. В історії наших братніх народів разюче багато паралелей. Наш святий рівноапостольний князь Ростислав запросив у велику Моравію святих братів Кирила і Мефодія. Просвітителі слов’ян переклали богослужіння і Святе Письмо на зрозумілу всім слов’янам мову. Через століття завдяки святому рівноапостольному князю Володимиру труди святих братів і їх учнів принесли свої плоди на Русі. Насіння, вирощене у Великій Моравії, стало могутнім деревом на Русі і крона цього дерева до цього дня осіняє всі слов’янські народи. Прийняття віри Христової стало для наших народів не тільки духовним благом, а й початком Просвітництва, становлення державності і величі.

Ваше Блаженство, Господь посилає українському народові і Святій Українській Православній Церкві випробування. Але в цих випробуваннях загартовується і зміцнюється віра справжніх християн. Бо й Сам Господь Іісус Христос сказав: «Не мир прийшов я принести, але меч» (Мф. 10:34). Будемо ж кріпитися і уповати на Господа! У храмах Празької Православної єпархії при богослужіннях постійно підноситься молитва за мир і єдність Церкви в Україні, зміцнення взаєморозуміння між людьми.

Ми в Православній Церкві Чеських земель радіємо і дякуємо Господу за те, що багато громадян України, які тимчасово або постійно перебувають на території Чеської Республіки, стають частиною нашої пастви. Ми опікуємо їх з усією любов’ю і турботою, відкриваємо для них все нові парафії.

Ваше Блаженство, дорогий Владико, я невпинно і від усього серця молю нашого Господа Ісуса Христа зберегти, захистити, зміцнити святу Українську Православну Церкву, яка законно і відповідно до канонів керується Вашим Блаженством.

Нехай Всеблагий Господь Бог подасть Вам сил, терпіння і мудрості, захистить православний український народ і Свою Святу Церкву. За неї, поза всяким сумнівом, перед Богом клопоче і святий рівноапостольний князь Володимир. Віримо ж, що настане день, коли ніяка зла сила і зла воля не стане порушувати миру, спокою, тиші, плину нашого життя, бо з нами Бог і все Його небесне воїнство!

Дякую за запрошення на торжество, дорогий Владико! Многая і благая літа!

ИС ПОЛЛА ЭТИ ДЕСПОТА!

Михаїл,

архієпископ Празький і Чеських земель

vzcz.church.ua

Просмотров: 431