«Слово Предстоятеля»: Про великий Божий дар – життя (відео)

Ми звикли помічати гучне диво. Бувають такі, але більшість див у нашому житті непримітні. Життя людини – це велике диво, це дар Божий. 

24 липня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцять перший випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель пригадав сучасне диво, яке створив свт. Миколай для однієї дівчини – допоміг зберегти життя.

Як розповіла Його Блаженству сама дівчина, якась вона з подругою гуляли лісом. Раптом із кущів вибігли два чоловіки та почали гнатися за ними. Подруга дівчини змогла втекти, а вона впала, чоловіки її схопили та хотіли познущатися. Дівчина заплющила очі та стала молитися Господу. Піднявши голову, вона побачила, що чоловіки чомусь побігли в глушину. Дівчина піднялася та стрімголов побігла, так швидко, що навіть загубила свої туфлі. Коли вже вибігла з лісу, то повернулася подивитися, чи не біжать за нею кривдники.

«Бачить: із лісу виїжджає дідусь на велосипеді й посміхається. Порівнявся з нею та й каже: “Ну що – натерпілася? Сідай до мене на велосипед, я тебе відвезу додому”. Вона сіла на багажник. Дідусь крутить педалі… Дорогою вона почала випитувати його: “А хто ви такий? А звідки ви? А куди ви їдете?” – “Я живу далеко. А тут працюю”. – “А як вас звати?” – “Мене звуть дядя Коля, а деякі звуть просто Коля”. Дівчина не звернула особливої уваги на його слова. “Ось ми приїхали, ось твій дім”, – сказав їй дідусь, коли привіз її додому.  Вона злізла з велисипеда, нахилилася поправити сукню, підняла голову, а дідуся вже немає. “Живе далеко, їде на роботу на місто на велосипеді. Яка праця у старої людини в місті? Як він знав, де її будинок, де треба зупинитися?”, – вона склала все це до купи і зрозуміла, що сталося диво, що це свт. Миколай її врятував від насильників. Вона завжди шанувала свт. Миколая, але після цього дива стала ще більше шанувати», – завершив оповідати Архіпастир.

Як зауважив Блаженніший владика, ми звикли помічати гучне диво, а щоденних дарів Божих не бачимо. Забуваємо, що великий Божий дар – це життя.

«Ми хочемо, щоб диво супроводжувалося блискавками, громом, землетрусами, знаменними подіями. Є й такі дива, але більшість див у нашому житті непримітні. Життя людини є велике диво, яке завжди з нами. Дар життя – це дар Божий, – підкреслив він. – Є такі люди, яка кажуть: “Я не хочу жити, хочу вмерти”. Але Бог дає такій людині життя, і вона живе. А коли Бог забирає цей дар у людини, то вона помирає, навіть якщо дуже хоче жити. Тож, шануймо великий дар, велике диво – дар життя, який Бог дав кожному з нас, і живімо так, як Господь заповідав нам жити. Живімо правильним життям, тоді мир і спокій буде в нашій душі».

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, правильне життя – таке життя, коли людина завжди передусім любить і шанує Бога, ввіряє себе Богові та любить ближнього, який є носієм образу Божого. «Якщо будемо проводити таке життя, то дар життя буде для нас радісним і це принесе нам щастя і в цьому світі, і у світі майбутньому», – підсумував він.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 603