Не можна Божественний Закон підлаштовувати під людські немочі — Предстоятель

На цьому Блаженніший Митрополит Онуфрій наголосив у своїй проповіді в день пам’яті святих отців шести Вселеньских Соборів та день пам’яті прп. Серафима Саровського, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як зауважив Предстоятель, ми часто прагнемо змінювати Закони Божі та духовні правила заради життєвого комфорту.

Однак, як застеріг Його Блаженство, змінюючи Божественні Закони, людина ніколи не отримає блага: ні в цьому житті, ні в майбутньому. «Блага даються людині від Бога. Та людина, яка здатна прийняти в себе блага від Бога, яка живе по Божественними Законами, зберігає чистоту Святої віри, проможна й до вічного спасіння», — пояснив він.

Для прикладу Архіпастир згадав про дотримання заповіді «не засуджуй». «Ось я побачив людину напідпитку і засуджую її, — сказав він. — Але одна справа, коли я засуджую людину і каюсь: “Господи, прости, я не повинен засуджувати”. А інша справа, коли говорю, що “правильно, так і треба робити, це є корисне для тієї людини”. Закон є святий, віра є чиста, але ми всі часто спотикаємося: падаємо, каємося, піднімаємося, знову падаємо… І це нормально».

За словами Блаженнішого Митрополита Онуфрія, як у школі іноді учень отримує двійку, так і в духовному житті — людина оступається. Але головне — розкаятися і виправитися.

«Це для людини є уроком, смиряє її, і вона не високомудрствує про себе», — зазначив Предстоятель і додав: «Це не означає, що ми повинні підлаштовувати під свої немочі Божественний Закон. Одне, коли людина падає й усвідомлює, що впала, згрішила, а зовсім інше, коли людина впала і думає, що «це добре, треба прийняти Закон, який би мені плескав у долоні, коли я лежу на землі». Так не можна робити, так ми спалюємо мости, які ведуть нас до вічного життя».

Просмотров: 623