Тисячі віруючих пройшли хресним ходом шляхом перенесення Почаївської ікони Божої Матері

2 серпня 2021 року кілька тисяч паломників на чолі з намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополитом Володимиром та ректором Почаївської духовної семінарії архієпископом Іовом та братією обителі пройшли хресним ходом шляхом, по якому більш як 400 років тому була перенесена Почаївська чудотворна ікона Божої Матері. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Почаївської Лаври.

На місці, де стояв колись маєток Ганни Гойської, біля пам’ятного хреста, було звершено молебень перед початком Хресного ходу. У цієї багатої поміщиці чудотворний образ зберігався до перенесення його в Почаївський монастир. У 1997 році Лавра відсвяткувала 400-річчя цієї події й відтоді з’явилася традиція здійснювати хресний хід з урочища Вірля в Почаїв.

Віруючі пройшли 13 кілометрів, читаючи канони, акафісти, співали тропарі на честь Божої Матері та угодників Божих. Закінчився Хресний хід також молебнем в Успенському соборі Почаївської Лаври. Після чого всі паломники мали можливість вклонитися чудотворному образу.

Майже вісім століть має історія Почаївської Лаври — від часу явлення Пресвятої Богородиці у вогняному стовпі на вершині Почаївської гори. І вже понад чотири століття в обителі зберігається чудотворний образ Божої Матері, названий на честь цього місця Почаївським. Після подій 1675 року, коли за молитвами перед цим образом, Почаївський монастир разом з насельниками та православним народом був позбавлений від татарсько-турецького нашестя, була встановлена особлива дата для вшанування Почаївського образу Пресвятої Богородиці. 5 серпня обитель згадуватиме ці події.

Просмотров: 6128