«Слово Предстоятеля»: Про благочестя в миру (відео)

Благочестя – це є жертовна любов до Бога і жертовна любов до ближнього. Поки є ця жертовна любов, поки є благочестиві люди поруч із нами, доти Бог берегтиме нас від самознищення.

7 серпня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцять другий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель заперечив переконання деяких людей, що благочестиво можуть жити тільки монахи і священики, які присвятили своє життя Богу. «Благочестиво проводять життя й ті, хто живуть у миру», – зазначив він та розповів про одну благочестиву жінку з Уралу – Параскеву Серьодкіну, котра в радянські богоборчі часи постійно приїжджала на прощу до монастиря.

За словами Блаженнішого владики, ця жінка була дуже смиренною, хоча й терпіла багато скорбот у житті. Вона жила зі своєю хворою від народження сестрою та все життя за нею доглядала. Інша її сестра була психічно неврівноваженою й часто ображала Параскеву, а іноді й била. Але Параскева все смиренно переносила. А на заводі, де вона працювала, мала серед людей авторитет глибоко моральної людини. Наприкінці життя вона смертельно захворіла на онкологію. Однак і на хворобу нікому не жалілася, смиренно терпіла і вживала до смерті тільки просфору і воду.

«Я зустрічав її уже саме в цей період. І вона нічим не виказувала, що сильно хворіє, завжди була життєрадісною, скромною, смиренною людиною. Під кінець життя вона говорила такі слова: “Господи, як легко жити скорботами та як важко жити без скорбот”. Їй усі скорботи приносили радість і щастя життя», – зауважив Архіпастир.

Його Блаженство пригадав такий дивовижний випадок, пов’язаний з ім’ям цієї доброї християнки.

«Одна молода жіночка, яка працювала з Параскевою на заводі, йшла з нічної зміни опівночі додому. І от за неї стали бігти два молодики. Вони дігнали її, вийняли ножі і стали вимагати віддати їм сумку, інакше вб’ють. Вона віддала їм сумку й почала молитися. Але бувши невіруючою, вона не знала молитов і сказала наступне: “Боже Серьодкіних, допоможи мені!”. Раптом хлопці зупинилися, і вона побігла додому… От як впливають благочестиві люді в миру на тих людей, які живуть поруч із ними», – сказав владика.

Митрополит Онуфрій наголосив, що й сьогодні в миру є багато благочестивих людей, які є прикладом для нас.

«Справжня благочестива людина ніколи не виказує своє благочестя, вона ховає його. Це її внутрішній скарб, дорогоцінність, яку вона не виставляє на показ, не хоче, щоб її хвалили за це, в долоні плескали, але вони є. Якщо б благочестивих людей не було, то ми б своєю злобою один одного задушили. Благочестя – це є жертовна любов до Бога, коли людина себе жертвує Божественній любові, і жертовна любов до ближнього. Поки є ця жертовна любов, поки є благочестиві люди поруч із нами, доти Бог буде берегти нас від самознищення. Будьмо благочестиві, любімо Бога, любімо ближнього свого, прощаймо один одного! Це є суть благочестя. І ми будемо жити в мирі, і Бог збереже нас і весь світ», – підсумував Предстоятель.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 573