Очільник партії “Свобода” в Новомиргороді переслідує священика УПЦ й вимагає звільнити з посади вчителя (+відео)

10 серпня 2021 року благочинний Новомиргородського округу Кіровоградської єпархії УПЦ протоієрей Ярослав Кушнірчук у себе на особистій сторінці опублікував звернення до громади у зв’язку з переслідуваннями, які влаштував на нього очільник партії “Свобода” в Новомиргороді Кіровоградської області Вадим Батій. У своїх погрозах «свободівець» вимагає звільнити священика з посади вчителя історія в місцевій школі та погрожує йому при особистих зустрічах «сміттєвою люстрацією». Отець Ярослав звернув увагу на порушення його конституційних прав та образу релігійних почуттів та заявив, що попри тиск, лишиться завжди вірним свої Церкві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Протоієрей Ярослав Кушнірчук вже сім років у священицькому сані, окрім того, викладає історію у Новомиргородській загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1.

Для очільника місцевого осередку «Свободи» цей факт став приводом для політичного піару. 5 серпня на своїй сторінці у фейсбук Вадим Батій опублікував фейкове відео, у якому провокатор видає себе за монаха Почаївської Лаври й зізнається у своїй любові до Росії і ненависті до України. Під цим постом пан Вадим написав: «Ось що потрібно знати про московську церкву!!!А в нас московський піп викладає історію в школі!!!».

«Я єдиний учитель історії, який має священицький сан. Я не хотів виносити це питання на всю громаду. Тому написав приватні повідомлення пану Вадиму, в яких обґрунтував свою позицію і попросив надати факти моєї деструктивної антиукраїнської діяльності або ж агітаційної практики у школі, — розповів священнослужитель у своєму звернені. —

Вже наступного дня Вадим Володимирович прийшов до голови ОТГ Забажана І. В. і почав спонукати голову, щоб той доклав зусиль і звільнив мене зі школи. Коли все це не увінчалося успіхом, 9 серпня близько 12 години дня він зустрів мене в центрі міста, біля будинку РДА, і почав тиснути на мене психологічно. Потім почалися погрози фізичної розправи та натяк до так званої «сміттєвої люстрації», якщо я не звільнюся зі школи».

Отець Ярослав офіційно заявив, що таким чином паном Батієм «чиниться дискримінаційний тиск на мене за моєю релігійною приналежністю, що є прямим порушення Конституції України, ст. 35, яка гласить, що «кожен має право на свободу світогляду і віросповідання»», тому що по суті єдина провина, яку йому інкримінує «свободівець»  «полягає лише в тому, що я – священик Української Православної Церкви».

«Судити мене як вчителя має право адміністрація моєї школи, мої колеги і начальник відділу освіти. Лише вони бачать, яким я є вчителем, що я роблю і чи потрібен я школі?!

Але я при цьому залишаюся священиком тому, що Конституцією моєї держави мені гарантоване право на свободу віросповідання. Якщо я сьогодні буду мовчати, то такі люди завтра прийдуть і вимагатимуть звільнити лікарів, керівників різних установ, продавчинь і водіїв із їхніх посад лише за те, що вони є прихожанами Української Православної Церкви. Я не боюся за своє життя, але боюся за свою трирічну дитину, яка була в машині в момент погроз зі сторони пана Батія. Я боюся, що завтра дітей інших священнослужителів будуть принижувати, як це було у комуністичні часи, лише за те, що вони – діти священників УПЦ. Я боюся, що завтра у нашу мирну Новомиргородську громаду посіють вогонь розбрату, який на жаль сьогодні уже палає в окремих областях України, з захопленням храмів, побиттям священників і прихожан, агресією ненавистю, розбратом і розділенням», — заявив благочинний Новомиргородського округу.

Насамкінець він підкреслив: «Я хочу миру, хочу поваги до свого релігійного почуття, бо це – святе. Я не краду і ні в кого нічого не вимагаю, але я не хочу, щоб хтось порушував мої конституційні права. Тому хочу сказати, що я ніколи в угоду комусь не зречуся своєї віри, не зраджу своєї батьківської Церкви і залишуся вірним своєму канонічному Предстоятелю – Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Онуфрію».

Просмотров: 2378