Читання Апостола. Найцінніше – церковний мир – протоієрей Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 8-у після П’ятидесятниці (1Кор. 1: 10-18).

Про те, що завдання християнина – зберегти церковний мир, «єднаючись в одному дусі та думці одній», жити на землі в мирі і без звинувачень, у спокої і без погроз, у правді і без підбурювання фейків, а у вічності зустрітися з самим Христом.

«Цієї неділі, буквально за кілька днів перед приїздом до України патріарха Варфоломія, ми читаємо в Посланні апостола Павла до Коринфян: “Тож благаю вас, браття, Ім’ям Господа нашого Іісуса Христа, щоб ви всі говорили те саме, і щоб не було поміж вами розділення, але щоб були ви поєднані в одному дусі та в думці одній! Бо стало відомо мені про вас, мої браття, від Хлоїних, що між вами суперечки” (1Кор. 1: 10-11). Апостол Павел закликає нас, щоб не було в нас розділення, а щоб ми з’єднані були в одному дусі та в одних думках. Кожен пастир, кожен священнослужитель, кожен мирянин, перш за все, повинен піклуватися про те, щоб своїм життям не порушити миру церковного. Немає ціннішого в нас завдання, брати й сестри, аніж зберегти мир», – наголосив протоієрей Олександр Клименко та нагадав про рейдерські захоплення храмів та незаконні перереєстрації релігійних громад УПЦ. 

Як зауважив священик, подорожуючи Україною, він стає свідком того, скільки лиха принесло втручання патріарха Варфоломія в церковне життя країни. «Країни, яка, між іншим, не належить йому в духовному сенсі, якою він декілька століть поспіль не опікувався, яка не є з канонічної точки зору територією його духовної опіки і духовної влади. Мільйони людей пишуть зараз звернення до патріарха Варфоломія з проханням подивитися на те, до чого призвели його рішення про надання т. зв. “Томосу”», – додав він.

Протоієрей Олександр закликав бути обережними у своєму житті, щоб ніякий рух, слово, вчинок, думка не викликали нових хвиль розділення, щоб ми стали джерелом розбрату, бути терплячим і терпимим до інших.

«Господь постраждав за нас, щоб ми на цій землі отримали можливість причаститися до джерела вічності, джерела правди, до джерела істини, до джерела любові, а не ворожнечі, до джерела єдності, а не розділення. Якщо кожен із нас зробить бодай невеличкий внесок у будівництво духовної стабільності у країні, Господь, мені здається, підмітить і дасть  сили провести земне життя в мирі і спокої – провести своє життя в мирі і без звинувачень, у спокої і без погроз, у правді і без постійного підбурювання фейків у ЗМІ і соцмережах – та у вічності зустрітися з самим Христом», – підсумував о. Олександр та побажав усім забути суперечки, перестати шукати приводи і причини для розділення та молитися за тих, хто відійшов від правди і любові, хто вніс розбрат і ненависть, та зокрема також про Патріарха Варфоломія.

Просмотров: 933