На Київщині прославлять в лику святих розстріляного комуністами священика Михаїла Под’єльського

Прославити в лику святих подвижника благочестя з Броварського району на Київщині священномученика Михаїла Под’єльського (1878 – 1937), пресвітера Зазимського, благословив на своєму засіданні 17 серпня 2021 року Священний Синод Української Православної Церкви. 

Рішення прийнято на підставі рапорту керуючого Бориспільською єпархією митрополита Бориспільського і Броварського Антонія. День пам’яті зазимського священномученика встановлено 27 листопада на день мученицької смерті о. Михаїла Под’єльського, розстріляного у київській в’язниці НКВС в 1937 році за сповідування православної віри. Торжества прославлення у лику святих священномученика відбудуться у Бориспільській єпархії, до якої входить православна парафія у с. Зазим’я на Броварщині (Київська область), де служив настоятелем новопрославлений священномученик. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на novomuchenik.org.ua.

Одним з ініціаторів прославлення священномученика Михаїла Под’єльського виступив Центр вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття, співробітники якого тривалий час збирали інформацію про пастиря в архівах Київщини та Чернігівщини, а також проводили заходи з вшанування його пам’яті. Зокрема, з ініціативи Центру спадщини Новомучеників та з благословення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія у с. Зазим’я на Броварщині було проведено вечір пам’яті, присвячений о. Михаїлу Под’єльському, організовано фотовиставку, публікації тощо.

За словами керівника Центру вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття, кандидата історичних наук Сергія Вікторовича Шумило, «священномученик Михаїл Под’єльський був щирим пастирем Христовим, який життя своє віддав за віру та свою паству. Матеріали його слідчої справи засвідчують, що він, попри численні допити і тортури у в’язниці НКВС, так і не зламався, не зрікся віри і нікого не обмовив і не зрадив. Все його життя і мученицька смерть просякнуті відданістю Христу та Його Заповідям, правдивість яких він намагався довести власним прикладом і власними справами. Тож прославлення в лику святих новомучеників і вшанування пам’яті цього подвижника віри є вкрай важливим не тільки для мешканців Зазим’я чи Броварщини, але й цілої України, адже лише на прикладі таких пастирів можливе справжнє відродження духовності нашого народу».

Як повідомив Сергій Шумило, окрім матеріалів про о. Михаїла Под’єльського, Центром вивчення спадщини Новомучеників виявлено в архівах і скопійовано слідчі справи НКВС на ще понад 100 священиків, які служили в населених пунктах нинішньої Бориспільської єпархії і були репресовані радянською владою в 1930-і роки. Наразі ведеться опрацювання цих матеріалів з метою формування мартирологу репресованого православного духовенства Київщини.

Новосвященномученик о. Михаїл Под’єльський народився 21 травня 1878 р. в м. Ніжин Чернігівської губернії в сім’ї диякона. Спочатку проходив служіння в Чернігівській єпархії дияконом. В 1925 р. був посвячений в сан ієрея і направлений в Прилуцьке благочиння. В 1930 р. вперше затриманий Прилуцьким НКВС. Після звільнення змушений перевестись в с. Зазим’я Броварського району. Попри тиск місцевої радянської влади на новому місці служіння активно продовжував виконувати свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, здійснював для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт о. М. Под’єльського по звинуваченню у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення. Трійка при Київському облуправлінні НКВС 20 листопада присудила до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно о 24.00 вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс.

Просмотров: 414