«Ви нас продали» — віруючі Української Православної Церкви відреагували на приїзд глави Фанара (фото, відео)

21 серпня 2021 року понад 10 тисяч віруючих Української Православної Церкви зібралися під стінами Верховної Ради України, щоб засвідчити вірність своїй Церкві і Її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. Православні українці, які прибули з усіх куточків країни, також запрошували зустрітися з ними патріарха Константинопольського Варфоломія з тим, щоб донести йому правду про наслідки його незаконного втручання в церковну ситуацію в Україні у 2018 році. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, глава Фанару прибув до Києва напередодні на запрошення представників української влади. Віруючі організували акцію вздовж Бориспільської траси, по якій їхав Константинопольський патріарх Варфоломій – його зустрічали з плакатами із зображенням Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Під час молитовного стояння біля ВРУ, яке відбулося за ініціативи ГС “Миряни”, віруючі молилися за Блаженнішого Митрополита Онуфрія, за напоумлення патріарха Варфоломія, про зміцнення вірян УПЦ у вірі, про весь український народ та мир в Україні.

Архієпископ Васильківський Миколай, вікарій Київської митрополії очолив молебень, після чого звернувся до стамбульського гостя.

Ієрарх нагадав, що Константинопольський патріархат називає себе Церквою-Матір’ю для українського народу, але «якщо це так, то чому, коли нас виганяли з храмів, ви не бачили? Коли ці храми у нас забирали – ви мовчали. Коли нас били та калічили – ви й не бачили, і мовчали. А може, це тому, що ви нас продали?»

Таке в історії Церкви вже було, і паралелі очевидні, зазначив владика, нагадавши, що вперше це зробив патріарх Діонісій IV у 1686 році «за золото і соболя», а сто років тому «нас продали радянській владі, визнавши обновленський розкол і кажучи, що Патріарх Тихон, який очолював Руську Православну Церкву, вже не патріарх». Тоді попередник патріарха Варфоломія, Григорій VII, також не бачив і мовчав, коли вбивали тисячі священиків і віруючих, підкреслив архієпископ Миколай.

Ієрарх УПЦ закликав усіх до соборної молитви за патріарха Варфоломія, «щоб Господь надихнув його на покаяння за розкол, за те, що він вніс смуту в наш народ, за поділ, який посилився внаслідок його втручання в справи Української Православної Церкви, за співслужіння з розкольниками, за те, що він був першим по честі серед рівних, а захотів стати першим без рівних. А вийшло, що став першим без честі».

Серед учасників молитовного стояння біля ВРУ були представники парафій, чиї храми рейдерські захопили прихильники «ПЦУ», вони ділилися своїми історіями з представниками ЗМІ.

«Чернівецька область також постраждала від “любові” патріарха Варфоломія (він висловлює свою любов через побиття людей)», – сказав настоятель парафії на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» в с. Михайлівка Чернівецько-Буковинської єпархії протоієрей Віталій Черський. На Буковині в останні роки було захоплено понад 10-ть храмів. У ряді церков тривають цілодобові молитовні стояння: парафіяни, змінюючи один одного, безперервно моляться у своєму храмі, захищаючи його від можливих посягань. «Це Михайлівка, Червона Діброва, Боянчук, Горушевці, Заволока, Михальча, Рингач, Ясени, Кальнівці, Стара Жадова, Добринівці, Васловівці, Бережниця, Задубрівка, – перерахував священик. – Ми повинні молитися про патріарха Варфоломія, щоб Господь подарував йому покаяння, щоб він зрозумів свою помилку».

«Ми будемо стояти у вірі Христовій, будемо вірними нашому Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію», – висловила думку всіх релігійних громад УПЦ, які потерпають від прихильників “ПЦУ”, парафіянка з с. Бутин Тернопільської єпархії.

Коли глава Фанару прибув до будівлі Верховної Ради (його бічного входу), віруючі УПЦ заспівали «Символ віри», а потім – «Многая літа» Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

Завершилося стояння співом великодніх стихир.

Під час стояння було зачитано послання предстоятеля Константинопольської Церкви, в якому виклали ставлення вірних УПЦ до патріарха Варфоломія і його дій. Якби зустріч відбулася, вони б передали документ адресату.

Але оскільки патріарх Варфоломій проігнорував заклики віруючих УПЦ зустрітися, послання стало відкритим листом.

Його текст українською можна прочитати за посиланням: Томос мирян Української Православної Церкви Константинопольському патріарху Варфоломію I.

Просмотров: 1561