У День 30-річчя незалежності України в єпархіях УПЦ моляться за Україну та мир у державі (фото, оновлено)

23–24 серпня 2021 року в храмах і монастирях Української Православної Церкви духовенство єпархій піднесло молитви за Україну, мир у державі та український народ, а також взяло участь в урочистих державних заходах із нагоди Дня державного прапора та 30-річчя незалежності України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на єпархіальні прес-служби.

23 серпня митрополит Вінницький і Барський Варсонофій взяв участь в урочистих заходах із нагоди 30-річчя Незалежності України, які відбулися в Центральному парку культури і відпочинку імені М. Леонтовича м. Вінниця.

Також у заходах взяли участь голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов, народні депутати голова обласної Ради Вячеслав Соколовий і Вінницький міський голова Сергій Моргунов. На святі були присутні почесні гості: Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, делегація Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща на чолі з головою Сейміку Анджеєм Прушем, делегація Ліберецького краю Чеської Республіки на чолі з гетьманом Мартіном Путою, делегація Ясського повіту Румунії на чолі з Віце-президентом повітової Ради Маріусом Соріном Данге, делегація Сороцького району Республіки Молдова на чолі з Головою Вячеславом Руснаком.

Після завершення офіційної частини митрополит Варсонофій поспілкувався з представниками Чеської Республіки.

З нагоди святкування Дня Незалежності України Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної Ради нагороджені вінничани, які зробили вагомий внесок у розбудову Вінниччини та держави в цілому.

24 серпня митрополит Варсонофій звершив подячний молебень у Троїцькому кафедральному соборі Браїлівського монастиря. Разом з архієреєм молились за державу та український народ секретар єпархії, клірики та насельниці обителі.

Цього ж дня митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, вшановуючи подвиг полеглих за Українську державу, в пам’ять про тих, хто віддав своє життя заради України, спільно з керівниками міста і області відвідав Європейську площу у Вінниці.

У церемонії покладання квітів  і вінків до Пам’ятного знаку Героям АТО / ООС, Вічного Вогню та мультимедійної стели пам’яті  взяли участь  Голова облдержадміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, вінницький міський голова Сергій Моргунов, представники трудових колективів, ветеранських організацій, військові, громадськість міста і області.

23 серпня, з благословіння архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, участь у святкових заходах із нагоди Дня державного прапора на Київському майдані Луцька взяли вікарний архієрей Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій, завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), благочинний Луцького центрального округу прот. Олександр Бонданов, благочинний Луцького кафедрального округу прот. Вадим Лебедь, голова Просвітницького відділу єпархії прот. Валентин Марчук, а також клірики єпархії.

На заході були присутні представники регіональної влади.

Також присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які віддали своє життя за незалежну Україну. Від учасників урочистостей ліцеїсти поклали квіти до пам’ятника борцям  за волю та незалежність України.

24 серпня, з благословення правлячого архієрея Волинської єпархії,  марші захисників Вітчизни взяли вікарій єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій, благочинний Луцького центрального округу прот. Олександр Богданов та клірики єпархії.

Як повідомляють Волинські новини, стартував марш захисників України від меморіального комплексу «Вічна Слава». Впродовж ходи проспектом Василя Мойсея та вулицею Винниченка оркестр виконував патріотичні пісні.

Опісля всі учасники маршу поклали квіти до пам’ятного фотостенду «Герої Небесної Сотні – Загинули за єдність України».

 23 серпня, з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія, у заході з нагоди Дня державного прапора в парку культури і відпочинку «Перемога» в м. Бровари взяли участь секретар Бориспільської єпархії єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, благочинний Першого Броварського благочиння протоієрей Олександр Левчук та духовенство єпархії.

В офіційному заході взяло участь керівництво області на чолі з головою Київської обласної державної адміністрації Василем Володіним, депутати Київської обласної ради, делегації районних адміністрацій Київщини, представники виконавчого комітету, депутатського корпусу Броварської міської ради, представники релігійних громад, ветерани АТО, військовослужбовці, громадськість.

23 серпня митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней та духовенство Дніпропетровської єпархії взяло участь в урочистостях із нагоди Дня державного прапора та 30-річчя незалежності України.

«Усією громадою дружньо святкуємо День Прапора. Хочу побажати, щоб у кожного в серці жила любов до своєї домівки, рідного села, України. Щоб ми з гордістю казали «Я українка» або «Я українець», «Я пишаюся своєю землею»», – зазначила вірянка Миколаївської громади Інна Чернокнижна.

До загальнонаціональної акції у Дніпрі також долучилися представники обласної та міської влади, духовенство, правоохоронці, військові, громадськість.

24 серпня митрополит Іриней звершив молебень за державу та українськй народ. Після завершення моелбного співу владика привітав усіх зі 30-річчям Незалежності України.

23 серпня митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим із духовенством Житомирської єпархії разом із представниками влади та представниками конфесій взяв участь у святкових урочистостях з нагоди підняття Прапору України в місті Житомирі.

Святкове дійство відбулось на головній площі міста, де нещодавно встановили п’ятдесятиметровий флагшток із державним стягом.

23 серпня митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем взяв участь в урочистостях, що пройшли в парку Героїв м. Кривий Ріг. На новозбудованому 72-метровому флагштоці  був урочисто піднятий Державний прапор України.

На урочистому заході, окрім криворізького Архіпастиря, були присутні голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук, народні депутати України, заступники Криворізького міського голови, Голови та депутати Районних в місті Кривому Розі рад, голова Криворізької райдержадміністрації  Євген Ситниченко, інші представники обласної, міської та районної рад, військовослужбовці військових частин Кривого Рогу та кілька сотень жителів  міста.

23 серпня митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим у супроводі секретаря Миколаївської єпархії протоієрея Петра Струкало взяв участі в урочистостях, присвячених 30-й річниці Незалежності України.

Архіпастир відвідав церемонію підняття державного прапора і урочистий концерт в Миколаївському академічному українському театрі драми та музичної комедії.

23 серпня на запрошення обласної влади, з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора, духовенство Мукачівської єпархії взяло участь в урочистому піднятті найвищого на Закарпатті державного стягу на площі Богдана Хмельницького в Ужгороді.

Зокрема, ченці Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря – архімандрит Антоній, архімандрит Нектарій, ієромонах Савелій, а також священнослужителі міського благочиння – протоієрей Іоанн Кемінь, протоієрей Іоанн Фечко, протоієрей Іоанн Мищак.

До ужгородців та гостей обласного центру з вітальним словом звернулися Анатолій Полосков, голова Закарпатської ОДА і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Також духовенство єпархії взяло участь в урочистому піднятті прапора на екваторі між Ужгородом і Мукачевом.

24 серпня, вже традиційно Заслужений академічний Закарпатський народний хор разом з ужгородцями, гостями міста, керівництвом краю та Ужгорода зустрів день народження України світанковою молитвою “Отче наш”.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, участь в молебні взяло чернецтво Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря.

Духовенство від імені керуючого єпархією привітало присутніх представників влади, містян й гостей з державним святом та звершило молитву за Україну. Відтак отці проспівали “Многая літ”.

Також цього дня моелебень за державу і народ, за мир і спокій звершив ла до площі Б. Хмельницького, до новоспорудженого флагштоку.

Окрім того, духовенство єпархії взяло участь у марші зі 100-метровим стягом від обласної ради до

23 серпня на запрошення керівництва м. Нова Каховка митрополит Новокаховський і Генічеський Філарет узяв участь у міських заходах з нагоди Дня Державного Прапора України, що відбулися біля пам’ятника Т. Г. Шевченку. Міський голова Володимир Коваленко привітав присутніх зі святом та за доброю традицією вручив паспорти громадян України юним новокаховчанам.
Почесне право підняти Державний Прапор України разом із міським головою було надано військовим 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені Костя Гордієнка. Цього дня на заході були присутні депутати міської ради, члени виконавчого комітету, ветерани, воїни-інтернаціоналісти, учасники бойових дій АТО/ООС, волонтери, військові та громадськість міста. Наприкінці мітингу до скульптурної композиції було покладено квіти.
Святкування Дня незалежності в Новокаховській єпархії розпочалося зі спільної молитви. Митрополит Філарет звершив у Андріївському кафедральному соборі Нової Каховки молебний спів з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Владиці співслужили клірики міста. Були піднесені посилені молитви про Богом бережену Державу нашу Україну, владу і військо її. Присутні пом’янули спочилих захисників України та всіх, хто уже відійшов до Господа, за життя зробивши внесок у розбудову нашої країни.
По завершенні богослужіння було виголошене многоліття Богом береженій країні нашій, її владі і війську.
Його Високопреосвященство побажав кожному  бути добрим громадянином нашої держави та удосконалюватися як християнин, щоб незалежність держави ґрунтувалася та свободі і незалежності наших душ.
Цього ж дня ввечері, митрополит Філарет у супроводі секретаря єпархії протоієрея Миколая взяв участь у загальноміських урочистостях з нагоди 30-ї річниці Незалежності України, які вудбувались на центральній площі міста Нова Каховка.

24 серпня, в день 30-річчя Незалежності України, з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у всіх храмах Сумської єпархії були завершені молебні за Україну, її військо і народ, за добробут і злагоду в українському суспільстві.

З нагоди свята у всіх храмах Сумської єпархії о 12-00 лунав церковний урочистий церковний дзвін.

24 серпня в храмах і монастирях Сєверодонецької єпархії звершено молебні за Україну, світ в державі і український народ.

В обласних заходах в Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі, з благословення митрополита Никодима, взяли участь благочинний Рубіжанського округу архімандрит Мелетій (Шаповалов) та і. о. благочинного Другого Лисичанського округу протоієрей Микола Ткач.

Головні святкові заходи пройшли на площі Перемоги в м. Сєвєродонецьку. Їх відвідав також митрополит Сєверодонецький і Старобільський Никодим і єпископ Новопсковський Іринарх.

23 серпня з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа делегація духовенства Полтавської єпархії під керівництвом секретаря єпархії протоієрея Михаїла Волощука взяла участь в урочистостях до Дня державного прапора в Полтаві.

Свято супрводжував Полтавський академічний симфонічний оркестр. Виступав Пісенно-танцювальний ансамбль «Полтава» обласної філармонії, Полтавського академічного обласного музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя. Також можна було побачити військовий ритуал Почесної варти курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. На завершення дійства над сквером пролетіла вертолітна ланка 18 Окремої бригади армійської авіації імені Ігоря Сікорського.

Також настоятель Свято-Троїцького храму смт Диканьки протоієрей Євгеній Полтавець взяв участь в урочистостях до Дня державного прапора та покладанні квітів до пам’ятнику Тарасу Шевченку.

24 серпня митрополит Полтавьский і Мирогородський Филип взяв участь у заходах до Дня незалежності України. Також митрополит Филип разом з міським головою Олександром Мамаєм, представниками міської влади, громадських організацій, духовенства та небайдужих полтавців поклали квіти до пам’ятного знаку «Загиблим українським козакам».
23 серпня ховенство Чернівецько-Буковинської єпархії взяло участь в урочистостях присвячених Дню прапора. У Чернівецькій області синхронно з рештою регіонів України було відкрито найвищий на Буковині флагшток заввишки 50 метрів, який було встановлено у парку «Жовтневий».
23 серпня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій взяв участь у заході з нагоди Дня державного прапора України. Під звуки державного гімну і збройового залпу на новому флагштоку, який розташований на розі вулиці Клочківської та Соборного узвозу, підняли Державний прапор України.

В ніч з 23 на 24 серпня митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона, за якою була піднесена колінопреклонна молитва за мир в Україні та про Святу Церкву.

24 серпня у Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона митрополит Іоанн, у співслужінні священнослужителів херсонських храмів, звершив молебень про мир в Україну та український народ. Під час богослужіння підносилися прохання до Господа про мир і спокій в нашій країні і про примноження любові між народами, які населяють нашу Батьківщину. Потім була звершена заупокійна літія за всіма загиблими в минулі роки і про всіх спочилих православних християн.

Після завершення служби хором кафедрального собору був виконаний духовний гімн України «Боже Великий Єдиний».

Молебні про мир в Україні в цей день також відбувалися на всіх парафіях Херсонської єпархії.

Також 24 серпня, з благословення митрополита Іоанна, клірики Херсонської єпархії участь в урочистих заходів, що проходили в місті Херсоні. На завершення мітингу було здійснено покладання квітів до меморіалу загиблих за свободу нашої країни.

З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки, благочинний церков Кам’янсько-Дніпровського церковного округу Запорізької єпархії протоієрей Олег Чіквашвілі взяв участь у заходах, присвячених Дню державного прапора та 30-ї річниці Незалежності України.

Звертаючись до присутніх, отець Олег зазначив, що нас всіх об’єднує віддана любов до України. Вона мотивує на нові звершення в ім’я прийдешніх поколінь. “Ми докладаємо всіх зусиль до того, щоб зберегти і примножити велич країни, яку прославили запорізькі козаки, яку зображували у своїх творах відомі художники, яка надихала і продовжує надихати. Україна у нас єдина. Нам треба берегти її на благо щасливого життя народу в усіх куточках нашої рідної країни. Бажаю спільно і стійко відстоювати суверенітет нашої держави, примножувати наші традиції і зміцнюватися у вірі православній, як того вимагає наша совість”, – зазначив він.

Свято продовжилося виступами творчих колективів.

24 серпня, з благословення керуючого Білоцерківською єпархією, начальник канцелярії єпархії протоієрей Андрій Черниш та голова місіонерського відділу Білоцерківської єпархії протоієрей Сергій Сиротинський взяли участь в урочистих заходах у м. Біла Церква, присвячених 30-й річниці Незалежності України.

24 серпня, з благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, в храмах Олександрійської єпархії було звершено молитву за Україну.

Також представник Олександрійської єпархії прот. Євгеній Гуменюк взяв участь в урочистому обласному заході з нагоди 30-річчя Дня Незалежності України в м. Кропивницькому та разом з усіма учасниками поклав квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченку.

З благословення митрополита Кіровоградського і Новомирогородського Іоасафа, священики Благовіщенського храму Кіровоградської єпархії протоієреї Євгеній Назаренко і Іоанн Верескун привітали жителів міста з 30-річчям незалежності України.

24 серпня, з благословення митрополита Поліського і Сарненського Анатолія, в усіх храмах та монастирях Сарненської єпархії звершуються молебні за державу, її народ, мир та стабільність.

У Свято-Покровському кафедральному соборі міста Сарни був звершений святковий молебень, котрий очолив секретар Сарненського єпархіального управління архімандрит Феофан (Федюкевич). Під час молебню була прочитана молитва за мир у державі.

У слові проповіді архімандрит Феофан (Федюкевич), передав благословіння та слова керуючого єпархією, Високопреосвященнішого Анатолія, Митрополита Поліського і Сарненського.

24 серпня, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, в храмах і монастирях Ніжинської єпархії були піднесені молитви за Україну, мир у державі та український народ із нагоди 30-річчя незалежності України.

Вікарій Ніжинської єпархії Преосвященніший Єпископ Ладанський Феодосій звершив молебень про мир в Україні та український народ після завершення Божественної літургії в Успенському храмі м. Короп. Архіпастир звернувся до духовенства і вірян зі словом проповіді та прикликав Боже благословення на богобережену Українську державу.

У Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина подячний молебень із нагоди 30-річчя незалежності України звершили настоятелі і клірики храмів м. Ніжина на чолі з благочинним 1-го Ніжинського округу протоієреєм Михаїлом Борканин. Наприкінці богослужіння архідиякон Іоанн (Шатіхін) виголосив многоліття Українській державі та боголюбивому народові її.

Хор “Миротворці” Одеської єпархії привітав усіх з 30-ю річницею незалежності України.

 

Просмотров: 3938