Десятки тисяч віруючих подолали сотні кілометрів і хресними ходами прибули в Почаївську Лавру (+фото, відео, оновлено)

25-26 серпня 2021 року, напередодні престольного свята Свято-Успенської Лаври, на святу Почаївську гору прибули хресні ходи з різних куточків західної України – багатотисячні з Кам’янця-Подільського та Браїлова, а також з Хмельницького, з Шепетівки, зі Славути та інших міст. Про це повідомив намісник обителі митрополит Почаївський Володимир, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Владика розповів, що цього року кількість учасників молитовного ходу з Кам’янця-Подільського, який прийшов у Лавру 25 серпня, зросла вдвічі в порівнянні з попереднім роком (2019 р.) – з 20 тисяч до більш як 40-ка.

Цей традиційний хресний хід проходить щорічно і був започаткований ще у 1832 році. Під час нього паломники за сім днів долають понад 250 кілометрів.

За багаторічною традицією представники братії монастиря з пасхальним вітанням: “Христос воскрес” зустріли колону паломників і окропили їх святою водою. Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій привітав хрестоходців і побажав, щоб Матір Божа прийняла їхні молитви.

Митрополит Володимир у своєму слові також підкреслив, що ціль трудів, які звершують віруючі полягає у тому, щоб у першу чергу “заручитися молитовним предстательством Божої Матері”, оскільки саме “святу Її Успіння він присвячений”, а також для того, щоб “очистити душу від гріха й засвідчити свою справжню живу віру”.

“Хресний хід – це духовний і фізичний труд, який звершується смиренням і молитвою, постом и сугубим покаянням. Хресний хід – це соборна покаянна молитва про помилування, яка має особливу благодатну силу і низводить милість Божу та благодать Господню. Хресний хід – це образ видимої ходи християн вузьким і тернистим шляхом, що веде до тихої пристані Небесного Царства”, – сказав владика.

За його словом, проходження хресним ходом символізує й те, як віруюча людина долає негаразди у своєму житті заради спасіння та Царства Небесного.

“Пройти пішки понад 200 км польовими пильними дорогами за декілька днів, а вночі спати де прийдеться – це дуже важко для молодої та здорової людини. А ми бачимо у Хресному ході не тільки молодих, а й старших віком, багато малих дітей і навіть немовлят. Так деякі дбають про своє спасіння та спасіння своїх дітей, хочуть, щоб благодать Божа рясно спочила на них. Все вище перераховане з великої віри та уповання на милість Божу. У наш тривожний час цей духовний труд вкрай необхідний. Хрестоходці, можна сказати, вимолюють милість Божу собі, людям, нашій країні. І хочеться побажати їм і надалі кріпості духу, допомоги Божої, щоб їхня віра ще більша зросла і зміцніла, а нам, бачачи їхню ревність, щоб теж запалитися ревністю о славі Божій та спасінні своїх безсмертних душ. Зі святом Успіння Божої Матері!”, – привітав усіх віруючих з прийдешнім святом намісник Почаївської Лаври.

Традиційний хресний хід Вінницької єпархії, який розпочався зі Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря, завершився 26 серпня.

У єпархіальній прес-службі повідомляють, що 20-й рік поспіль паломники з Браїлова йдуть до Почаєва, щоб відсвяткувати разом з прочанами з усієї України престольне свято Почаївської обителі – Успіння Пресвятої Богородиці. Віруючі долають 285 км.

Як і у попередні роки, очолив хресний хід священик Браїлівського монастиря архімандрит Іоасаф (Ковецький). Серед вірян, як зазначив отець Іоасаф, не лише жителі Вінниччини, але й паломники з Житомирської, Хмельницької та інших областей.

Упродовж всього шляху віруючі співали молитви й акафісти, священики молилися за Церкву Христову і за мир в Україні.

За декілька кілометрів до Почаєва молитовний хід зустрів митрополит Вінницький і Барський Варсонофій й разом з паломниками ввійшов у святу обитель. Архієрея та паломників біля воріт лаври святково зустріли насельники обителі. В монастирі митрополит та віруючі вклонилися Божій Матері перед Її Почаївським образом, преподобним Іову та Амфілохію Почаївським перед їх святими мощами.

Нагадаємо, розпочалися багатотисячні Хресні ходи 19 серпня, на свято Преображення Господнього, після святкової Божественної літургії з селища Довжок, передмістя Кам’янця-Подільського на Хмельниччині та зі смт. Браїлова, Жмеринського району, Вінницької області.

Кам’янець-Подільська єпархія

Вінницька єпархія

Просмотров: 4314