Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія організаторам та учасникам першого з’їзду православних педагогів Черкащини

Високоповажні працівники освітянської галузі Черкащини!

Дорогі брати і сестри!

Сердечно вітаю ваше високе зібрання, яке об’єднало не просто освітян, педагогів з різноманітних дисциплін і предметів, а саме тих фахівців, які наповнюють весь педагогічний, виховний процес світлом богопізнання, незагасним світлом православної віри.

Праця педагога взагалі є передусім покликанням Божим, а вже потім професією. Господь через Свого пророка надає педагогічній професії насамперед високе моральне значення: «Напучуй юнака на початку шляху його: він не ухилиться від нього аж до старості» (Притчі, 22.6). Саме настанови на вірний життєвий шлях, а вже потім сума життєво необхідних знань — ось на чому повинен триматися весь педагогічний процес. Але будь-яка мораль залишиться пустим, марним словом, навіть профанацією, якщо вона не спиратиметься на Святе Євангеліє, на Заповіді Божі — на те міцне підґрунтя, на якому формується справжня християнська особистість, справжній громадянин нашої споконвічно православної держави, а не просто носій тих чи інших знань.

Сучасне життя, яке оточує нинішню молодь, в яке входять нові й нові покоління молодих українців, сповнене багатьох викликів, свідомо чи несвідомо спотворюючи правильні життєві орієнтири, відводячи християнській моралі другорядне місце, підміняючи її якимось сурогатом або взагалі знищуючи її. Українська Православна Церква завжди, а останнім часом особливо наполегливо піднімає свій голос проти псевдодемократичних ідей, відрито говорить про згубність так званої масової культури, виступає проти тотального насадження в нашому суспільстві оманливого розуміння толерантності — всього того, що широко відчиняє двері для пропаганди розпусти, культу сили, збагачення, порушення всіх норм суспільної моралі. Однак всім — і педагогам, і державним управлінцям — потрібно чітко усвідомлювати, що ніякими адміністративними реформами системи освіти, ніякими новаціями не вдасться вирішити проблем духовно-морального характеру, якщо в їх основі не буде покладено Божого початку, як про це говорить Сам Господь наш Іісус Христос: «Без Мене не зможете зробити нічого» (Ін. 15.5).

На сучасного педагога, вихователя покладена надзвичайна відповідальність як перед суспільством, так і перед Богом, тому педагог повинен подавати особистий приклад високої християнської моралі, були тим пастирем, який поведе своє стадо не у прірву загибелі, а до світла, до добра, до всього того, про що нам заповів і що чекає Іісус Христос від кожного вірного. Господь говорив про нескінченне перебування Своєї Церкви у цьому світі, незалежно від політичних, суспільно-економічних та інших обставин. Наша мета, наше завдання: пам’ятати про це, не підлаштовуватися під мінливий дух часу, але ставитися з високою відповідальністю до свого перебування у цьому часі, гідно нести свою місію, залишаючись православними християнами.

Бажаю вашому зібранню плідної праці, а всім учасникам з’їзду зичу доброго здоров’я, щастя і вдячного відгуку в серці на вашу благородну працю в серцях ваших вихованців.

Закликаю на вас Боже благословення і нехай Господь, Його любов і сила завжди перебувать з усіма нами.

ОНУФРІЙ,

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

23 серпня 2021 року

Просмотров: 505