Читання Апостола. Будувати не “замки на Марсі”, а власне праведне життя – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в день свята Успіння Пресвятої Богородиці  (Флп. 2: 5-11).

Про дорогоцінність людського життя та його істинний сенс, про те, що праведне життя не можна «відкласти» на старість, а також про те, що треба будувати справжнє життя, а не зводити “замки з піску на Марсі”. «Зі святом Успіння Пресвятої Богородиці, яка прожила життя так, як мріє прожити кожна жінка, та й, мабуть, кожен чоловік, і також, як Її Син, померла та увійшла у Вічність», – звернувся до всіх о. Олександр.

Протоієрей Олександр Клименко звернув увагу на дорогоцінність людського життя. «Христос показав унікальність людського життя, що наша життєва дорога однозначно закінчиться сходженням до Бога, – зазначив він. – …Творець уподібнився власному творінню, не вважаючи це за приниження. Він показав нам, що це унікальне людське життя аж настільки дорогоцінне, що Той, Хто створив це життя, вважає його достойним, аби самого себе принести в жертву».

Священик піддав сумніву ті хибні твердження деяких людей, які поклали тут усе на гріх і запевняють, що колись, насолодившись привабливими гріховними моментами життя, стануть праведними. «Чи можна повірити, що ця людина зможе відреагувати на нашу молитву з землі? Ні. А Бог відреагує, – відзначив о. Олександр. – Ця людина через пристрасті свої, ліності, байдужість не зможе просто піднятися, тому що треба зробити зусилля над собою. Це те саме, що з заселенням Марсу, це те саме, що з переселенням душ, це те саме, що з нашим постійним осудом людей. Ми не хочемо жити власним життям. Нам давай інше, а це ми хочемо розтоптати власними гріхами. Однак Господь говорить, що “Я не хочу цього, Я хочу, щоб ви жили власним життям”».

Він наголосив, що позаяк Господь так трепетно ставиться до нашого життя, то ми просто не можемо собі дозволити його розтринькати і відкласти на потім.

«Цілий світ руйнується, а хтось вирішив будувати життя на Марсі. Там, не тут. Не досліджувати глибини океану, не досліджувати власну душу, а порсатися в чужих душах та будувати на ще не сплюндрованому ними клаптику землі нову історію. Ця людина вирубує дерево, вбиває людину словом, а потім каже, що переїде з цього міста, бо місто погане. Та не місто погане. Шукай спасіння не на селі, а в самому собі, як говорить свт. Іоанн Златоустий», – зауважив о. Олександр та додав, що кожен має пам’ятати про неповторність дару життя, про те, що кожен може багато зробити для власного спасіння і спасіння наших близьких: «Лише почни ставитися до власного життя, як до тієї речі, за яку колись постраждав сам Творець всього, що ти бачиш навколо, і помер для того, щоб ти не нівечив власне життя».

Протоієрей Олександр Клименко закликав не будувати замки на Марсі, а дбайливо й уважно, тверезо і розсудливо ставитися до власного життя – «мурувати стіни власного дому, білити стіни саме власної душі, покривати дахом добрих справ власне крокування до Господа» – та прожити так це життя, як його прожила Пресвята Богородиця.

Просмотров: 146