Предстоятель звершив святкове богослужіння з нагоди дня пам’яті прп. Феодосія Печерського (відео)

27 серпня 2021 року, у день перенесення мощей преподобного Феодосія Печерського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятелю співслужили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Львівський і Галицький Філарет, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Віницький і Барський Варсонофій, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Фастівський Даміан, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Петропавлівський Андрій, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, духовенство обителі та гості у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про подвиг преподобного Феодосія, ігумена Печерського. Предстоятель звернув особливу увагу на виняткове смирення святого та закликав паству також навчатися цій чесноті.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб ми також вчилися змирятися один перед одним, змирятися перед Богом, – сказав Блаженніший владика. – Коли Він посилає якісь випробування, перевірки, екзамени в життя, то ми повинні змиритися перед Богом. І свої плани не ставити вище Божественних планів. […] Якщо Бог благословляє, то з вдячністю роби. Якщо Бог перешкоджає [твоїм бажанням], то не треба бити чолом стіну. Треба змиритися і сказати: Господи, нехай буде воля Твоя. І Господь обов’язково дасть людині більше, ніж вона хотіла отримати за своїми планами. Така властивість смирення: начебто людина відмовляється від усього, а воно робить її здатною вмістити в себе більше, ніж вона хотіла, жадала і мріяла».

За богослужінням були піднесені сугубі молитви про припинення епідемії коронавірусу, про допомогу Божу лікарям та одужання хворих.

Після заамвонної молитви священнослужителі звершили чин славлення. Предстоятель прочитав молитву преподобному Феодосію Печерському перед іконою святого. Після відпусту Блаженніший владика привітав вірян зі святом та благословив усіх.

Напередодні, Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

  Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 751