Смирення – це шлях, яким пройшли всі святі без винятку — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

У своїй проповіді в день пам’яті прп. Феодосія Печерського Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав у житті йти шляхом смирення, покаяння, молитви, що приводить до святості. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як відзначив Архіпастир, прп. Феодосій Печерський вирізнявся надзвичайною смиренністю і ніколи не цурався навіть найважчої роботи. Паломники через його скромний вигляд і смирення часто навіть не впізнавали в преподобному ігумена Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженство навів один приклад із життя прп. Феодосія Печерського.

За його словами, якось прп. Феодосій мав бесіду з князем Ізяславом. Зустріч затягнулася допізна, і князь дав преподобному карету й візника.

«Візник не знав, кого везе, і, втомившись, вирішив, що далі чернець у бідному одязі повинен керувати кіньми. Преподобний Феодосій скромно вийшов із карети і сів на коней, — розповів таку історію Блаженніший владика. Коли вже під ранок вони під’їжджали до лаври, то візник побачив, що весь люд, який їм зустрічався, зупинявся і низько вклонявся прп. Феодосію. Візник зрозумів, що він припустився помилки. Прп. Феодосій, побачивши, що візник зніяковів, сказав: «Добре, брате, тепер ти вже далі сідай на коней, а я в карету». Візник був ще більше здивований, коли побачив, що вся братія зустрічає преподобного з великою шаною. Він розгубився, а преподобний заспокоїв його та запросив до трапезної, обдарував подарунками і відпустив із миром».

Таке дивне смирення, як наголосив Блаженніший Митрополит Онуфрій, було у прп. Феодосія.

«Смиренністю догоджали всі святі. Немає такого святого, який би догодив Богу, не смиряючись. Смирення – це є віддання себе в руки люблячого Бога, що очищує людину від гріха і робить її чудовим творінням, що ми називаємо святим. Прп. Феодосій відрізнявся глибоким смиренням, ніколи свою волю не ставив вище волі Божої, завжди шукав, що Богу угодно, а не те, що йому подобається, все зі смиренням приймав і дякував за все Богу. Йдучи шляхом смирення, молитви, покаяння, він досяг високого ступеня святості», — додав він.

Предстоятель побажав, щоб ми брали приклад зі святих і теж були смиренними перед Богом й один перед одним.

«Коли Бог посилає якісь випробування, перевірку в житті, то ми повинні миритися перед Богом і не підносити свої плани над Божественними планами. Людині можна щось бажати, але якщо те Бог благословляє, і з вдячністю це робити. Якщо Бог перешкоджає нашим планам, то не треба битись лобом об стіну, а треба смиритись і сказати: «Хай буде воля Твоя»», — порадив Архіпастир та розповів про дивну властивість смирення: «Якщо людина відмовляється від усього, то смирення робить її здатною вмістити ще більше благодаті і дарів, ніж вона і мріяла. Ми іноді прагнемо доброго, але частіше — поганого, а Бог якщо дає щось людині, то тільки доброго».

Підсумовуючи сказане, Митрополит Онуфрій закликав до смирення, молитви і терпіння — «це той шлях, який пройшли всі святі і зокрема прп. Феодосій, і якщо ми будемо йти цим шляхом, то Господь буде милостивим до нас».

Просмотров: 317