Предстоятель очолив всенічне бдіння з чином погребіння Плащаниці Божої Матері у Києво-Печерській лаврі (відео)

28 серпня 2021 року ввечері, у свято Успіння Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив всенічне бдіння з чином погребіння Плащаниці Богородиці в Успенському соборі Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Львівський і Галицький Філарет, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Коктебельський Агафон та духовенство Києво-Печерської лаври.

Чин погребіння Плащаниці – богослужбова особливість свята Успіння Пресвятої Богородиці. Це згадка про перенесення з Єрусалима Її Пречистого тіла та поховання апостолами його у Гефсиманії.

Згідно зі Священним Переданням, у день кончини Пресвятої Діви Марії всі апостоли, окрім Фоми, зібралися дивним чином в Єрусалимі, щоб попрощатися з Нею. Після смерті Богородиці вони перенесли  Її тіло до Гефсиманії, де три дні перебували біля нього, співаючи псалми. Святе Передання зберегло розповідь про те, що тіло Богоматері не залишилось у гробі – Пресвята Богородиця в силу особливого місця серед усього Божого творіння була воскрешена і взята Своїм Сином на Небо не тільки душею, але й плоттю. Тому й богослужіння, присвячене цій події, пронизане не сумом, а хвалою Богоматері, Яка з переходом у Царство Небесне отримала особливу силу заступництва за тих, хто шанує Її.

Завтра Блаженніший владика звершить Божественну літургію у цьому ж храмі. Початок богослужіння о 8:30.

Нагадаємо, вранці Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Літургію та архієрейську хіротонію у цьому ж храмі.

Просмотров: 1978