Безкровний мученик – це той, хто не здається у боротьбі зі своїми пристрастями — Блаженніший Митрополит Онуфрій (відео)

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій сказав у своїй проповіді в день пам’яті святих мучеників Флора і Лавра, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

«Святі угодники — це зірки на церковному небосхилі, які світять кожному, хто споглядає на них, і вказують шлях, що веде до спасіння», — зокрема зазначив Предстоятель.

Архіпастир зауважив, що кожен святий пройшов свій особливий шлях страждань, випробувань, скорбот і хвороб. Однак ніхто не спасував перед труднощами, натомість натомість усі твердо стояли за віру. А безпосередньо святі мученики Флор і Лавр пролили за Христа свою кров і віддали своє життя.

За словами Його Блаженства, немає людини, яка б у своєму житті не стикалася з труднощами та випробуваннями. Всім доводиться з чимось боротись.

«Християни борються зі своїми пристрастями, дияволом, гріховними звичаями світу цього, і в цій боротьбі людина страждає. Пристрасті мучать, диявол нападає, світ теж пригнічує людину. Коли людина мужньо терпить це і не здається пристрастям, не поступаються дияволу, не йде за світом з його пристрастями і пороками, то вона стає безкровним мучеником», — наголосів владика.

Такими мучениками, як закликав Блаженніший Митрополит Онуфрій, повинні  бути всі ми — «тому що в земному житті людина повинна боротися проти зла».

«На землі ми повинні боротися зі своїми пристрастями. Буває таке, що в людини є якийсь порок, укорінений порок. Ніколи не треба здаватися», — відзначив Блаженніший владика та дав наступну пораду: «Людина може падати щодня, може вставати і знову падати, і це може тривати не день, не два, а роки і десятиліття. Але навіть якщо впав, треба сказати: “Господи, я впав, я – грішник, але все одно не погоджуюся зі своїми пристрастями, зі своїми вадами і прошу в Тебе пробачення і допомоги”».

Підсумовуючи сказане, Блаженніший владика зазначив, що та людина, яка так невпинно бореться зі своїми вадами і пристрастями, є благословенною на землі і спасенною на небі, — «вона дійсно є безкровним мучеником».

Просмотров: 489