Молитва перед навчанням та урочисті акти. У духовних семінаріях розпочався новий навчальний рік (оновлено)

Молитва перед навчанням та урочисті акти, присвячені початку нового 2021-2022 навчального року відбулися в Одеській, Харківській, Волинській, Сумській, Полтавській духовних семінаріях, а також в Луганському богословському університеті на честь Архістратига Божого Михаїла. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби ОдеськоїХарківськоїВолинськоїСумської, Полтавської, Луганської єпархій.

Нагадаємо, вчора, 1 вересня, Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври та молебень перед початком навчального року у Київських духовних школах.

30 серпня 2021 року митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел у співслужінні архієпископа Южненського Діодора, ректора Одеської духовної семінарії протоієрея Димитрія Яковенка та викладачів звершив молебень перед початком навчального року в соборі на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело» Успенського патріаршого чоловічого монастиря.

Перед початком богослужіння владика благословив учнів першого курсу на носіння підрясників.

Після завершення богослужіння митрополит Агафангел очолив урочистості в актовому залі Одеської духовної семінарії.

Урочистий акт Харківської духовної семінарії відбувся 31 серпня на території Покровського монастиря міста Харкова у залі зібрань архієрейської резиденції під головуванням митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія.

Перед початком заходу з благословення митрополита Онуфрія в Озерянському храмі обителі викладачі та студенти у священному сані звершили Божественну літургію.

1 вересня у храмі Волинської духовної семінарії на честь святих рівноапостольних Мефодія і Кирила була відслужена Божественна літургія, яку, з благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, очолив ректор ВДС архімандрит Євменій (Михалевський) у співслужінні викладачів семінарії у священному сані.

Після Літургії був відслужений Молебень перед початком навчання.

1 вересня в Сумській духовній семінарії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) відбулися урочистості, присвячені початку нового 2021-2022 навчального року і Дню знань.

Напередодні, 31 вересня, в домовому храмі семінарії на честь преподобного Симеона Нового Богослова і праведного Іоанна Кронштадтського було відслужене вечірнє уставне богослужіння, а також сповідь і молитви до Святого Причастя.

Рано вранці 1 вересня в семінарському храмі проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко) звершив Божественну літургію, за якою всі вихованці причастилися Святих Христових Таїн. Були піднесені молитви за мир в Україні, про позбавлення від пандемії коронавірусу. Заупокійні молитви були піднесені за всіх спочилих наставників, викладачів та студентів Сумської Духовної Школи. Після Літургії відслужений водосвятний молебень, окроплені святою водою навчальні аудиторії та житлові кімнати вихованців.

Молебень на початок навчання з благословення ректора митрополита Сумського і Охтирського Євлогія очолив архімандрит Антоній (Бондаренко) у співслужінні викладачів.

Після молебню відбувся урочистий акт, присвячений початку нового 2021-2022 навчального року.

Зі звітною доповіддю про результати вступної кампанії 2021 року виступив секретар Педагогічної ради семінарії архімандрит Анастасій (Панов). Привітання голови Учбового комітету та архіпастирське слово настанови митрополита Сумського і Охтирського Євлогія оголосив проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко).

1 вересня у Полтавській місіонерській духовній семінарії відбулися урочистості, присвячені початку нового навчального року.

У Трьохсвятительському храмі було звершено молебень перед початком навчального року, який очолив віцеректор семінарії архієпископ Новосанжарський Веніамін у співслужінні викладачів у священному сані.

За богослужінням були піднесені молитви Господу Богу, небесним покровителям духовної школи – святителям Василію Великому, Григорію Богослову та Іоанну Златоусту, рівноапостольному Миколаю Японському, преподобним Нестору Літописцю, преподобному Порфирію Кавсокаливіту та Роману Солодкоспівцю, просячи допомоги у навчанні.

Після завершення молебню владика з архіпастирським словом звернувся до семінаристів та благословив кожного.

Далі, в Актовій залі відбулося спільне засідання викладачів, студентів, на якому обговорювалися поточні питання навчально-виховного процесу. Далі відбулось засідання Педагогічної ради та нарада чергових викладачів, де були обговорені актуальні питання навчального та виховного процесів. Після завершення засідань студенти зустрілися у своїх аудиторіях з класними керівниками.

Окрім того 1 вересня митрополит Луганський і Алчевський Пантелеімон звершив молебень на початок навчального року у Володимирському кафедральному соборі для студентів Луганського богословського університету на честь Архістратига Божого Михаїла.

Його Високопреосвященству співслужив настоятель собору, ректор університету професор протоієрей Володимир Конончук з професорсько-викладацькою корпорацією. Після завершення молебню владика благословив і окропив студентів святою водою.

Викладач університету архімандрит Сергій (Громовик) зачитав привітання Голови навчального комітету УПЦ митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента з початком навчального року. Потім відбулося засідання Вченої ради. Рішенням ради було визначено відкриття факультету церковного мистецтва. На завершення владика Пантелеімон благословив учасників зустрічі на нові наукові праці.

Просмотров: 1359