«Слово Предстоятеля»: Чи обов’язково для досягнення доброї мети терпіти скорботи? (відео)

Якщо людина сама себе обмежує, змушує ухилятися від зла і творити благо та жити за Божими заповідями, створює собі внутрішні скорботи і труднощі, то для неї скорботи життя не є потрясінням.

4 вересня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцять п’ятий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про значення скорбот і труднощів у нашому житті.

За словами Архіпастиря, коли людина хоче досягти доброї мети, то її шлях сповнений скорбот і труднощів.

«Якщо людина хоче стати добрим лікарем, то повинна скорботно, з трудами досягти своєї мети. Якщо людина хоче досягти спасіння, вічного життя, то на цьому шляху вона також повинна перенести скорботи і труднощі», – додав він.

Як підкреслив Блаженніший владика, скорботи доповнюють недолік нашого покаяння. «Господь через них веде людину до духовної досконалості. Тільки нам треба терпіти ці скорботи з вдячністю Богові та з молитвою», – наголосив він.

Блаженніший Митрополит Онуфрій навів для прикладу випадок із життя. За його словами, один хлопчик у малолітньому віці залишився сиротою. Його взяла на виховання старша сестра, яка вже була заміжньою. Але її чоловік чомусь зненавидів цього хлопчика та почав ображати. Дійшло до того, що якось чоловік взяв гвинтівку і вистрелив у хлопчика. Хлопчик зі страху вистрибнув у вікно та побіг куди очі глядять. Люди порадили йому йти до монастиря.

Хлопчик розповів свою історію ігумену, і його взяли до обителі на виховання. Коли хлопчик досягнув повноліття, ігумен покликав його та порадив обрати свій шлях життя. Але хлопчикові за роки перебування в монастирі настільки сподобалося там, що він попросив благословення залишитися та прийняти монашество.

«Його залишили, він став монахом. Так сталося, що через роки його перевели в інший монастир. У тій обителі, де я свого часу ніс послух, ієромонах Михаїл сповідав людей. Один раз на сповідь прийшов чоловік його старшої сестри. Але він вже був старий, згорблений, такий неохайний, жалюгідний, брудний… Ієромонах пізнав свого родича, але не зізнався йому. А той не пізнав у ченцеві брата дружини. Та монах попросив гроші в намісника, нагодував родича, дав йому чистий одяг і гроші на дорогу додому з миром. Братія, дізнавшись про те, що їхній брат зустрів свого кривдника, спитали, чому він йому не розкрився. А він сказав: “Я цього не зробив, тому що не хотів його засмутити. А нагодував та одяг, тому що він є моїм благодійником – через нього Господь привів мене до монастиря. Якби не він, то я б не пізнав краси монашого життя”», – розповів таку історію Архіпастир.

Як зауважив Його Блаженство, часом люди запитують, а чи обов’язково для досягнення доброї мети та духовної досконалості терпіти скорботи і страждання.

«Ні, не обов’язково. Але треба самому себе обмежувати, змушувати ухилятися від зла і творити благо та примушувати жити за Божими заповідями. Якщо людина так робить, якщо вона сама себе обмежує, створює собі внутрішні скорботи і труднощі, то для неї скорботи цього життя не є потрясінням», – відзначив Предстоятель і закликав жити за Законом Божим, відвідувати служби Божі, старатися робити добро ближнім, молитися за інших та постувати.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 2471