Читання Апостола. Вміння вчасно відійти у сторону — прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в день Усікновення глави Іоанна Предтечі  (Діян. 13: 25-32).

Протоієрей Олександр Клименко нагадав, що в день Усікновення глави Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна ми вшановуємо «праведника, який своїм життям показав, що можна служити правді, служити добру, виступати перед обличчям владної неправди і при цьому стояти на своєму».

«”Він вміє поступатися”, – саме цією фразою апостол Павел описує Іоанна, – зазначив о. Олександр. – Сьогоднішня розмова саме про вміння поступатися. Він поступився, тому що розумів, хоча й сумнівався, що Іісус Христос – це і є виконання всієї втіхи Ізраїлевої. Він знайшов у собі сили, побачивши Величне, відійти в тінь і сказати: “Я не Месія, але йде за мною Той, Якому я “недостойний розв’язати ремінця від взуття на ногах” (Діян. 13: 25)».

«А коли свою путь Іоанн виконав, то він промовляв: Я не Той, за Кого ви мене вважаєте, але йде он за мною, що Йому розв’язати ремінця від узуття Його я недостойний» (Діян. 13: 25), – акцентував увагу священик на 25-му вірші 13 глави Діянь апостолів та зауважив, що такі слова про Іоанна Хрестителя говорить апостол Павел.

«”Він вміє поступатися”, – саме цією фразою апостол Павел описує Іоанна, – продовжив о. Олександр. – Сьогоднішня розмова саме про вміння поступатися. Він поступився, тому що розумів, хоча й сумнівався, що Іісус Христос – це і є виконання всієї втіхи Ізраїлевої. Він не знав достеменно, як і апостолам це не відкривалося до кінця. Тому він сумнівався і не так задовго до смерті ще відсилав своїх учнів до Іісуса Христа та перепитував: “Ти є Той, чи нам чекати іншого?”. Уявіть, яка глибина сумніву була в нього, але тим не менш він поступився. Він знайшов у собі сили, побачивши Величне, відійти в тінь і сказати: “Я не той, за кого ви мене вважаєте, я не Месія, але йде за мною Той, Якому я недостойний розв’язати ремінця від взуття на ногах”».

Клірик Бориспільської єпархії УПЦ закликав вчитися такому смиренню в Іоанна Предтечі.

«Дуже важливо, щоб і молодий, і старий, і досвідчений, і не дуже, вмів поступатись один одному. Іоанн Хреститель навчає нас, що ми маємо знайти в собі сили поступатися тоді, коли відчуваємо, що тут щось особливе, тут щось неповторне і, можливо, я собою буду затуляти ту нову славу, нову велич, яка буде підніматися. “Якщо є на те воля Божа, то Господь не залишить мене без слави, без величі, але все в Його руках. На все Твоя воля Божа, але Я поступлюся”, – маємо ми сказати», – зазначив він.

За його словами, часто ми не можемо поступатися в сім’ях, коли наші діти стають дорослішими і навіть розумнішими та глибшими за нас, часто не поступаємося на роботі.

«Іоанн Хреститель нас навчає: ловіть той момент, коли вам доведеться, і це буде радісно для вас та корисним для всього світу, змиритися перед тим, що народжується, що вже виросло, і час його настав. Можливо, твій час ще зовсім не відійшов, але якщо ти звільниш трошки простір для цього молодого, то допоможеш не тільки йому, а й собі пізнати нове. Бачачи, як підростають твої діти, ти багато чого в них навчаєшся, якщо помічаєш ті ознаки зрілої, мужньої поведінки, яку виявив свого часу Іоанна Хреститель – вміння відійти у сторону і поступитися», – відзначив о. Олександр.

Як він відзначив, Іоанн Предтеча своїм трудом підготував шлях для Спасителя та поступився Йому важливої миті. «Так кожен наш труд має бути таким трудом, за яким ми і всі маємо бачити винятково Христа. Як би нам не здавалося, що нами зроблено дуже багато, але це труд заради Христа. Ми також будемо поступатися, відходити, щоб вся слава дісталася Богу, тому що Його велич спасає нас», – підкреслив протоієрей Олександр Клименко насамкінець.

Просмотров: 239