Єпископ Баришівський Віктор взяв участь у святкуваннях на честь Холмської ікони Божої Матері у Польщі

21 вересня 2021 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення архієпископа Люблінського і Холмського Авеля, єпископ Баришівський Віктор, вікарій Київської Митрополії взяв участь у святкуваннях на честь Холмської ікони Божої Матері у м. Холм Республіки Польща. 

20 вересня, перед початком святкового Всенічного бдіння, архієпископ Люблінський і Холмський Авель доставив у м. Холм написаний на Афоні список давньої Холмської ікони Пресвятої Богородиці, оригінал якої знаходиться у Музеї Волинської ікони в Луцьку. Хресною ходою ікона була принесена у кафедральний храм на честь святого апостола Іоанна Богослова, де була прикрашена панагією з частичкою поясу Божої Матері, яку виготовили на пожертву ктиторів. Всенічне бдіння напередодні свята Різдва Пресвятої Богородиці очолив архієпископ Люблінський і Холмський Авель у співслужінні архієпископа Перемишльського і Горлицького Паїсія, єпископа Баришівського Віктора та єпархіального духовенства.

21 вересня, в день свята Різдва Божої Матері та Холмської ікони Пресвятої Богородиці, Божественну Літургію у кафедральному храмі апостола Іоанна Богослова очолив архієпископ Люблінський і Холмський Авель. Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Перемишльський і Горлицький Паїсій, єпископ Баришівський Віктор, духовенство Польської та Еладської Православних Церков. На богослужінні були присутні представники місцевої влади, паломники з Польщі та інших країн. Після читання Євангелія проповідь українською мовою на тему свята виголосив єпископ Баришівський Віктор. В кінці богослужіння відбувся хресний хід навколо храму, після чого архієпископ Авель подякував архієреям і духовенству за співслужіння, привітав усіх зі святом та історичною подією принесення у кафедральний храм м. Холм списку древньої Холмської ікони Пресвятої Богородиці.

Єпископ Віктор передав архієпископу Авелю привітання з нагоди свята від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Зокрема у своєму слові архієрей УПЦ зазначив: «Перед тим як прибути з Афону в Польщу, цей список Холмської ікони побував в Україні у Музеї Волинської ікони у Луцьку, де він був освячений біля оригіналу за участю духовенства Польської та Української Православних Церков. І в цьому ми вбачаємо наше духовне єднання православних України і Польщі, кульмінацією якого завжди стає Причастя від однієї Євхаристичної Чаші, чого і сьогодні ми сподобилися. Протягом життя ми переживаємо різні історичні епохи, відбуваються розділення і потрясіння, змінюються суспільно-політичні вподобання, але незмінним залишається Христос, який є шлях, істина і життя. У Христі наша сила і єдність, яку не зможе подолати ніяка інша сила земного походження».

У відповідь архієпископ Авель передав подяку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію та запевнив у щоденній молитві за Предстоятеля Української Церкви та весь православний український народ.

Просмотров: 1570