Митрополичий хор Благовіщенського собору Харкова виборов І місце у Міжнародному музичному Фестивалі в Польщі

З 16 по 19 вересня 2021 року з благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія Митрополичий хор Благовіщенського кафедрального собору Харкова під орудою Юлії Воскобойнікової взяв участь у 40-му Ювілейному Міжнародному Фестивалі «Гайнувські дні церковної музики» (Польща). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Харківської єпархії.

У фінальному турі конкурсу виступили колективи з України, Литви, Сербії, Польщі, які пройшли попередній відбір та були запрошені до очної участі.

Хор Благовіщенського собору виборов 1 премію у номінації міських зарубіжних церковних хорів та отримав високу професійну оцінку журі. До конкурсної програми колективу увійшли як зразки світової православної класики – «Тебе, Бога, хвалим» Д. Бортнянського, «Отче наш» М. Кедрова-отця, але й твори сучасних композиторів – С. Самусенка, О. Юнек, мон. Іуліанії (Денисової) та Василя Борисенко, випускника Харківської державної академії культури, нині – вихованця Харківської духовної семінарії.

Концертний розклад був дуже насиченим. 17 вересня хор виступив у конкурсному прослуховуванні, а ввечері взяв участь у фольклористичному концерті, де представив на розсуд слухачів українські народні пісні та колядки, які були прийняти аудиторією з оваціями. 18 вересня були оголошені результати конкурсу, а також відбулися два Гала-концерти – у м. Гайнувка та м. Білосток. Прямуючи з одного міста до іншого, півчі Митрополичого хору відвідали монастир Різдва Богородиці у Звєрках та вклонилися святим мощам мученика немовляти Гавриїла Білостоцького. 19 вересня хор взяв участь у Божественній Літургії у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у м. Грудек, де отримав щиру подяку від парафіян, а також представників мерії.

Варто зазначити, що цього року багато основних нагород фестивалю отримали українські хори. 1 місце серед академічних хорів виборов Хор Київської духовної академії та семінарії під керуванням архімандрита Романа (Подлубняка), 2 місце в категорії зарубіжних парафіяльних хорів посів хор Свято-Миколаївського храму (м. Ірпінь), і, нарешті, Гран-прі отримав Камерний Хор «Софія» з м. Київ.

Хор Благовіщенського собору висловлює щиру подяку Володимиру, Олені, Федору – людям доброї волі, які зробили подорож можливою.

Просмотров: 1186