Представники УПЦ взяли участь у засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України

23 вересня 2021 року відбулося чергове засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України. Участь у засіданні взяли члени Громадської ради – представники церков і релігійних організацій України, освітяни з областей України та м. Києва, а також офіційний представник Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій. Зокрема, участь у засіданні взяли представники Української Православної Церкви – співробітники Синодального відділу релігійної освіти, катехізації і місіонерства УПЦ священик Г. Оніпко та І. Ковальчук.

Учасники засідання наголосили на важливості підписання 25 серпня поточного року Угоди про співпрацю між Міністерством освіти і науки України та Всеукраїнською Радою церков і релігійних організацій, а також обмінялися думками щодо можливих кроків, спрямованих на її практичну реалізацію.

Ключовим питанням обговорення під час засідання стало забезпечення викладання курсів духовно-морального спрямування у закладах освіти.

Під час засідання з тривогою було відзначено, що у минулому 2020/2021 навчальному році кількість закладів загальної середньої освіти, у яких здійснювалося викладання таких курсів, становила 31,65 відсотка від загальної кількості шкіл в Україні, а кількість учнів, охоплених таким викладанням, лише 12,64 відсотка. Таким чином, більше 87 відсотків майбутніх громадян України не мають можливості вивчення предметів духовно-морального спрямування, що вкрай негативно впливає на можливості їхнього формування на засадах традиційних для нашого народу духовних і моральних цінностей.

Учасники засідання обговорили наявні проблеми у забезпеченні викладання курсів духовно-морального спрямування, а також практичні кроки, спрямовані на покращення ситуації із викладанням вказаних курсів. Зокрема члени Громадської ради були одностайними у необхідності надання відповідного грифу Міністерства освіти і науки України програмам з курсів духовно-морального спрямування, зокрема програмам «Біблійна історія та християнська етика» та «Християнська етика в українській культурі», а також у важливості відновлення діяльності експертної комісії з етики та предметів духовно-морального спрямування. Щодо позитивного розв’язання вказаних питань вирішено продовжити діалог з Міністерством.

Просмотров: 264