Читання Апостола. Де межа між Законом і Божою благодаттю? – прот. Олександр Клименко (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про Читання Апостола в Неділю 14-ту після П’ятидесятниці, перед Воздвиженням (Гал. 6: 11–18).

«Де межа між законом і благодаттю, і чим насправді так радикально відрізняється Новий Завіт? Новий Завіт – це місце, де вповні діє Божа благодать, де Господь сам обирає Своїх обранців, де наша людська неміч покривається Божою милістю…», – зазначив о. Олександр та відзначив, наскільки важливо віднаходити нам ту тонку межу між законом і любов’ю, між правилами церковними і любов’ю во Христі, наскільки важливо не поринути з головою у т. зв. «типіконство», а відчути, як благодать Божа торкається нашого серця.

Як зауважив священнослужитель, дуже важливо розуміти, що «у жодному нашому дійстві, навіть церковному, ніколи Закон, Буква, Устав, Типікон не має вставати над Любов’ю».

«Хрест Христовий і є наріжний камінь нашого майбутнього очікування на спасіння. Наші земні правила і закони – це, мабуть, у певному розумінні милиці. У чомусь вони можуть нас направити у правильному руслі. Але не все життя нам ходити на милицях. Бо сам Господь не говорить заборонних заповідей. Не вбий, не вкради – все це і так зрозуміло. Він говорив: “Блаженні…”. Господь говорив про позитивні речі. Ми не повинні все життя провести в дитячих шатах, у дитячому одязі – ми повинні виростати з цього і ставати мужами, мужами віри, які розуміють, що часом можуть допустити дерзновенні виходи за рамки правил», – зазначив він і додав, що завжди важливо розуміти, що головним у нашому житті є Христос.

За словами о. Олександра, звісно, треба любити закон і правило, але при всьому цьому завжди усвідомлювати, що є другорядне, а що є головне. «Любов і нове творіння во Христі – головне. Всі правила Церкви – необхідне, але не найголовніше», – сказав він.

Священик підкреслив, що дуже важливо знаходити ту тонку межу між законом і любов’ю во Христі.

«Дуже важливо знайти гарний компроміс, почати вчитися вже сьогодні, часом виходити за межі, але не порушуючи богообразності духовного життя. Адже часом наше “Господи, помилуй!”, наша коротка молитва, сказана своїми словами десь на природі, коли ми відчули, як неймовірна благодать Божа торкається нашого серця, може розповісти набагато більше про Христа, ніж буква закону», – резюмував о. Олександр та побажав, щоб ми уважно виконували настанови і повчання апостола Павла і зокрема сьогоднішнє повчання, що благодать Божа вища за будь-які правила, адже вона дарує нам можливість для спасіння.

Просмотров: 206