«Слово Предстоятеля»: Заздрість є гальмом духовного і доброго прогресу (відео)

Заздрість нищить добро не тільки в нашій душі, а й навколо. Але найбільше зло, яке створила заздрість на землі, – це розп’яття нашого Спасителя.

25 вересня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов двадцять восьмий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель розповів про заздрість, що є однією з форм гордині, «коли людина бажає добра тільки собі й більше нікому».

«Заздрість є гальмом доброго прогресу, заздрість є гальмом духовного вдосконалення, заздрість не дає розвиватися на землі добру», – наголосив Архіпастир.

Блаженніший владика для прикладу пригадав наступну притчу про гріх заздрості і гріх сріблолюбства.

Один цар хотів визначити, хто кращий: заздрісник чи сріблолюбець. «Він знайшов таких людей та поставив перед собою: “Просіть у мене, чого хочете: грошей, землі, море… Я дам вам. Лише є одна умова: якщо перший попросить одне, то я те саме дам іншому, але ще більше. Якщо, наприклад, одному дам 100 золотих монет, то другому дам 200”, – поча оповідати владика. – Заздрісник і сріблолюбець почали сперечатися, хто перший почне просити, і не могли дійти консенсусу. Тоді цар сказав заздріснику: “Ти проси перший”. Заздрісник засумував і задумався: “Царю, хочу, щоб ти виколов мені одне око”. – “Ти розумієш, що ти в мене просиш? Ти можеш попросити все, що хочеш: багатств, скарбів… А ти просиш, щоб я виколов тобі око? Чому так чиниш?” А заздрісник каже: Якщо ти виколиш мені одне око, то моєму товаришу – обидва”. Цар послухав ці слова і сказав: “Я думав, що сріблолюбство – це страшний гріх, але заздрість ще страшніша».

Як відзначив Його Блаженство, заздрість створила багато зла у християнській історії. «Але найбільше зло, яке створила заздрість на землі, – це розп’яття нашого Спасителя і Господа Іісуса Христа», – зазначив він.

Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав берегтися заздрості та старатися творити добро.

«Заздрість нищить добро не тільки в нашій душі, в нашій совісті, вона нищить добро навколо нас. А людина створена, щоб жити в добрі, щоб ним користуватися і примножувати його. Бог є Творець Всесвіту, і все творіння Боже є добро… Ми повинні самі робити добро, допомагати ближнім, щоб люди робили добро, щоб всі могли насолоджуватися добром та йти до Бога через добро, який є вічним джерелом життя», – підсумував Архіпастир.

Нагадаємо, з 27 жовтня 2018 р. по 9 листопада 2019 р. вийшло 55 передач у рамках програми «Слово Предстоятеля». У кожному випуску Блаженніший Митрополит Онуфрій тлумачив уривок з Євангелія, який читався в храмах під час Літургії в найближчу неділю. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ готував текстову версію кожної з програм.

Архівні записи передач можна знайти на сайті та YouTube-каналі «Інтера» за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 324